Сбор урожая плодовых и ягодных культур
"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Організація і техніка збирання плодів з дерева. Транспортування їх до місця зберігання.

 

         До початку прибирання між кварталами саду грейдером упорядковують дорожню мережу з таким розрахунком, щоб виносити і вивозити плоди на відстані не більше 50 м. До доріг напередодні знімання підвозять заздалегідь підготовлену до початку прибирання тару, піддони, драбини.

         У сильнорослих садах найбільш продуктивний поярусний метод. Ланка звичайно складається з 4-8 чоловік, закріплених за двома рядами, між якими встановлюють контейнери або ящики на піддонах. Два працівники збирають плоди, стоячи на землі, два – з невеликих драбин, два – з верхніх ярусів (вище 3,5 м). Прибирання починають зі збирання під деревами вітровольної падалиці, яку висипають в спеціальні ящики, що стоять окремо. Потім знімають плоди з низьких, потім з середніх і верхніх ярусів дерев. Закінчують збиранням підручної падалиці, яку висипають також в окремі ящики. У тару із зібраними плодами ланковий кладе індивідуальний талон, де вказані його прізвище, номер ланки, бригади, дата збирання.

         У низькорослих садах, де плоди можна знімати без драбин, застосовують раціональний індивідуальний метод збирання плодів. Складальник збирає плоди зі всієї крони.

         Основне завдання складальників – запобігти травмуванню плодів, уникнути натисків, подряпин, проколів шкірки, обриву плодоніжок при зніманні, облому плодушек, ударів при укладанні в кошики, відра, сумки і при  викладенні в ящики і контейнери. Складальники перед збиранням плодів повинні ретельно обстригти нігті, користуватися гумовими напальниками або спеціальними рукавичками. 

         Техніка збирання плодів зерняткових порід полягає в наступному. Вказівний палець лягає на місце прикріплення плодоніжки до плодушки, охоплений рукою плід підводиться догори, обережно відокремлюючи від плодової сумки. Не можна плоди тягнути до себе, бо при цьому, як правило, виривається плодоніжка або відламується вся кольчатка. Плоди звичайно знімають двома руками. Якщо з одного суцвіття розвинулося декілька плодів, їх знімають всі відразу.

         Знімати плоди потрібно без натиску і обережно викладати їх  в столбушку. Надалі їх акуратно зсипають в ящик або контейнер, стримуючи потік плодів рукою. Плоди сортів із ніжною шкіркою викладають.  Інакше поверхня їх покривається плямами, натисками, що потемніли, і ударами, вони втрачають товарний вигляд, лежкість і прибуток від реалізації їх знижується. Персонал, що займається збиранням і упаковкою урожаю, повинен бути добре навчений, щоб досконально виконати свою роботу. І за свою якісну роботу вони повинні отримувати  гідну зарплату.

         Для вивозу прибраної продукції на міжклітинні дороги і навантажування її в транспортні засоби використовуються вилочасті  навантажувачі  АВН-0,5 продуктивністю до 25т за зміну.  Транспортування плодів здійснюють автомобілі, транспортні причепи. Для перевезення контейнерів застосовують тракторні платформи ПТ-3,5 (у агрегаті  із навантажувачем ЗКС-0,2).

         У деяких господарствах  поширене потокове збирання врожаю. Контейнеровоз ПТ-3,5 заїжджає в міжрядді саду, декілька складальників збирають падалицю і виносять в спеціальний контейнер. Інші знімають плоди з двох рядів з нижнього і верхнього ярусів. Зібрані в плодозбірні| сумки з дном, що відкидається, плоди обережно розвантажують в контейнери, встановлені на причепі. Агрегат пересувається у міру пересування фронту прибирання.

 

 

Коли всі контейнери заповнені плодами, контейнеровоз відвозять в сховище, там він розвантажується  і бере нову партію порожніх контейнерів. До місця збирання під'їжджає інший агрегат з порожніми контейнерами і процес повторюється.

         Застосування потокової технології в 1,5-2 рази підвищує продуктивність праці в порівнянні з дрібногруповою організацією праці і збільшує якість продукції на 10-15%. Особливо висока її ефективність в шпалерно-карликових і суперінтенсивних садах.

 

         Сливу, абрикос, вишню і черешню, призначені для виробництва  повидла, джемів і соків, прибирають механізованим способом. За допомогою машин також прибирають горіх, мигдаль і фундук. Основний робочий орган цих машин складається з  штанги, яка закінчується захватом  полотняних щитів-улавлювачів.  Захват встановлюють на штамб, центральний провідник або скелетну гілку.

 

Між процесами струшування роблять паузи тривалістю 3-4 секунди.  Плоди, що впали, потрапляють на полотняні щити, потім в лотки наповнювачі. Машина ВСО-25 «Стріла» з улавлювачем УП-5, який переноситься вручну, прибирає урожай з дерев заввишки до 5-6 м, монтується на тракторі Т-25А. Продуктивність: 25-35 дерев в годину обслуговують 5 людей.

 

Машина ВУМ-15МА навішується на самохідне шасі Т-16М. Працює в садах з невисокими деревами. Продуктивність 30-48 дерев за годину. Обслуговують 3 людини.

         Самохідна машина ПСМ-55 працює в садах з міжряддями не менше 6м і з деревами, що мають діаметр крони до 7,5 м. Монтується на базі самохідного шасі Т-16М. Продуктивність 30-40 дерев за годину. Обслуговує її 6 людей.