"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Вступ.

 

         У зміцненні економіки господарств однією з провідних галузей є плодівництво. Рівень рентабельності його у нещодавньому минулому в багатьох господарствах складав високі показники і у декілька разів зростав у тих господарствах, які реалізували урожай в несезонний період.  Це  досягалося вирощуванням високоякісних плодів і тривалістю їх зберігання. Наприклад, при  врожайності 23-25 тонн з 1 га при реалізації плодів відразу після збирання чистий прибуток складає 3,5-5,5 тис. грн. При тривалому зберіганні товарних плодів (нехай з 1 га буде 80% від всього урожаю – 18,5-20 тонн/га) чистий прибуток лише за рахунок зберігання за даними лабораторії зберігання (за мінусом вирощування, прибули від реалізації з осені і витрат на зберігання) коливається залежно від сорту  від 650 до 2600 грн/т.  У перерахунку на 1га це складає мінімум додаткового прибутку близько 11000-12000 грн/га, оптимально – 43-48 тис. грн/га за умови средньоринкової реалізаційної ціні 3-3,5 грн/кг 1 товарного гатунку; 2-2,5 грн/кг 2 гатунку і 0,5-1 грн/кг нестандартної продукції. При реалізації плодів за межами Криму прибуток після зберігання може бути ще вище.

         Високі товарні і споживчі якості плодів та їх лежкоздібність  забезпечуються цілеспрямованою агротехнікою, а їх збереження значною мірою залежить від  ретельного дотримання правил збирання і товарної обробки. Дуже важливо отримати високий урожай товарних плодів з одиниці площі і  уникнути витрат якості при збиранні, товарній обробці та зберегти їх по можливості довше.  Ось чому потрібно ретельно дотримуватись  правил збирання і товарної обробки плодів.

Збирання врожаю – важливий і відповідальний етап в загальному комплексі робіт. Від якісного і своєчасного збирання багато в чому залежить кінцевий результат діяльності всього колективу. Підготовчі роботи до збирання врожаю і закладки його на зберігання починаються ще з весни. По очікуваному валовому збору, термінам збирання  і оптимальної тривалості збирання того або іншого сорту, висадженого в саду, розраховують необхідну кількість інвентарю для прибирання плодів (відра, сушки, стовбушки, гачки, драбини і т.д.), тари (ящики, контейнери, піддони), матеріалів (паперу, стружки, картону, етикеток, клею, олівців, цвяхів, п/е плівки та ін.), засобів механізації (навантажувально-розвантажувальні механізми, засоби транспортування плодів і т.д.).

Наприклад, на 1 тонну плодів необхідно: ящиків – 40-45 шт., контейнерів місткістю 250 кг – 4 шт., піддонів – 2 шт., дощатки – 200-225 кг, цвяхів – 4,0-4,5 кг, паперу для вистилання ящиків – 25-32 кг, а для вистилання дна в ящиках і контейнерах – 6-8 кг, етикеток – 40-50 шт, клею – 50 гр, олівців для маркування ящиків – 2 шт.

         Процес збирання врожаю можна розділити на наступні етапи:

а) прогнозування очікуваного урожаю;

б) підготовка обладнання, інвентарю, тари і матеріалів;

в) визначення терміну і часу збирання плодів кожного сорту;

г) організація і техніка збирання плодів з дерева і транспортування їх до місця зберігання.

д) товарна обробка плодів при зніманні і перед реалізацією.