Сбор урожая плодовых и ягодных культур
"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Підготовка обладнання, транспортних і навантажувально-розвантажувальних засобів, інвентарю, тари, пакувальних матеріалів ведеться завчасно. Після остаточного визначення величини урожаю уточнюють потребу в робітниках на  період прибирання,  складають план прибирання плодів з урахуванням терміну знімання сортового складу плодів, розраховують необхідну кількість корзин (відер або плодозбірних сумок), ящиків, піддонів, драбин, контейнерів, навантажувально-розвантажувальних і транспортних засобів. Виходячи з  вищесказаного можна зробити висновок: у зв'язку з тим, що багато методів і прийомів визначення зрілості плодів різних сортів складні, трудомісткі або недосконалі, ми пропонуємо в практичній роботі користуватися наступними рекомендаціями:

1)    яблука з дерева прибирати  в знімній зрілості, тобто твердими, в період переходу основного зеленого забарвлення в жовтувато-зелене або зеленувато-жовте і при появі властивого сорту (для забарвлених сортів) покривного забарвлення, що часто співпадає з  моментом легкого відокремлення плодоніжки від плодушки;

2)    груші знімати напередодні настання знімної зрілості, твердими, дещо недостиглими, тобто при появі лише перших ознак зміни основного забарвлення і доброму відокремленні плодоніжки;

3)    яблука і груші рано достигаючих сортів, призначені для тривалого зберігання прибирати перед початком знімної зрілості;

4)    яблука і груші, хворі під час зберігання «загаром» (побурінням шкірки і в'яненням) ні в якому випадку не можна знімати недостиглими (Ранет Симіренко, Голден Делішес, Банан зимовий, Аврора Кримська, Киммерія, Вагнера призове, Кюре, Бере Ардонпон, Марія, Розмарин білий та інші), а плоди, схильні до побуріння м'якоті не можна прибирати дозрілими (Ранет Симіренко, Банан Зимовий, Аврора Кримська, Салют, Вільямс літній, Старокримська, Кримська зимова та ін.)

Для більшості видів свіжої продукції плодових культур збирання урожаю повинно проводитися вручну. Це необхідно тому, що   працівники точно можуть визначити, чи досягла продукція рівня стиглості для збирання. Ручний метод збирання продукції садівництва має важливе значення для збереження її якості, тривалості зберігання, визначає спосіб доопрацювання, транспортування і продажу.

Спеціальний інвентар включає садові драбини-треноги, драбини прості, драбини-майданчики і низькі драбини-лавки.

Плоди яблуні, груші, айви збирають в плетені корзини-стовбушки|, які вистилають мішковиною або пластмасові відра, плодові сумки з дном, що розкривається.

                

Плоди яблуні і груші, призначені для тривалого зберігання, краще збирати в контейнери місткістю 150-300 кг

 

Навантаження і розвантаження контейнерів здійснюють за допомогою вильчатих навантажувачів АВН-0,5 , а на плодоупакувальних| пунктах – електронавантажувачами. При збиранні плодів в ящики при застосуванні навантажувачів необхідно мати двозахватні піддони розміром 1200 х 1000 мм з розрахунку 20-25 ящиків на один піддон.

Навантажувально-розвантажувальні і транспортні засоби розраховують, виходячи з кількості продукції, що збирається протягом дня і відстані від місця збирання до пакувального пункту.