Сбор урожая плодовых и ягодных культур
"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Попереднє визначення урожаю необхідне для планування численних робіт, пов'язаних із збиранням урожаю. Необхідно мати на увазі, що урожай майбутнього року значною мірою залежить від другої половини вегетаційного періоду попереднього року. Багатий урожай і засуха в літній і, особливо, в осінній періоди попереднього року, як правило, знижує урожай наступного.

Попереднє визначення величини урожаю проводять 3-4 рази  за сезон: по закладці і диференціації квіткових бруньок (восени або взимку) і т.д. Попереднє визначення величини урожаю проводять 3-4 рази за сезон: по квіткових бруньках (восени або взимку), під час цвітіння, після червневого очищення зав'язі, за 3-4 тижні до початку збирання врожаю.

Перший облік чинять по квіткових бруньках, які заклалися на деревах. Його проводять по всіх породах, окрім персика, черешні і вишні, в яких щорічно рясно закладаються квіткові бруньки.  Відрізнити квіткові бруньки від листових можна вже з осені.  У яблуні і груші генеративні бруньки відрізняються від вегетативних великими розмірами і куполовидною формою. Облік носить орієнтовний характер, точний розмір майбутнього урожаю в цей час визначити не можливо.

Попередній характер носить і визначення величини урожаю під час цвітіння, оскільки зав´язування плодів у більшості порід значно варіює. Наприклад, у яблуні відсоток корисної зав'язі у одного і того ж сорту може коливатися від 0,2 до 15-20%. За  поганих умов для бджілоопилювання, холодній дощовій погоді багато зав'язей обсипається.

Найточніше прогнозують урожай після фенофази фізіологічного осипання зав'язі (червневе очищення зав'язі) і перед збиранням врожаю по кількості і якості плодів, що залишилися на дереві. Для оцінки очікуваних зборів плодів обстежують квартали саду по діагоналі сортових смуг, відбираючи 10-20 типових дерев кожного помологічного сорту. На матковій гілці кожного з них підраховують загальну кількість плодів. Знаючи середню масу плоду даного сорту, визначають врожайність гілки. Помножуючи величину врожайності гілки на кількість маткових гілок, одержують середню  врожайність одного дерева. Визначивши середню врожайність з 10 або 20 дерев, розраховують врожайність з 1 га і зі всієї ділянки саду.

Можливий врожай з 1 дерева (кг) визначають за формулою:

Точніше можна визначити величину урожаю після червневого визначення зав'язі і за місяць до збирання врожаю

Урожай з 1 га визначають за формулою:

Отримані за попередньою оцінкою урожаю дані є основою для складання робочого плану збирання. Необхідний інвентар, тару, засоби механізації (навантажування і транспортування плодів) розраховують по очікуваному валовому збору і оптимальній тривалості прибирання того або іншого сорту.