Сбор урожая плодовых и ягодных культур
"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Товарна обробка плодів.

 

Товарна обробка або сортування – це розподіл плодів кожного помологічного сорту за якісними ознаками. Залежно від породи і термінів дозрівання плоди сортують за державними стандартами. Літні сорти яблук сортують згідно  ДОСТ 16270-70; зимові – ДОСТ 21122-75; літні сорти груші – ДОСТ 21217-76; зимові і осінні – ДОСТ 21713-76; айву – ДОСТ 21718-76; абрикоса – ДОСТ 21832-76; персики – ДОСТ 21833-76; сливу і аличу – ДОСТ 21920-76; вишню – ДОСТ 21921-76; черешню – ДОСТ 21922-76.

По існуючих ДОСТах виділяють наступні товарні гатунки: зимових і осінніх сортів яблук – вищий І, ІІ, ІІІ; груші всіх сортів дозрівання – І, ІІ, ІІІ; персик – вищий, І і ІІ; абрикоса, айви, вишні, черешні, сливи, аличі, літніх сортів яблук – І і ІІ. Якість плодів при сортуванні визначають за наступними ознаками: розмір, форма і забарвлення плоду, ступінь зрілості, вигляд і ступінь механічних ушкоджень, пошкодження шкідниками і хворобами.

 

         При впровадженні і подальшому використанні технологій післязбиральної доробки зібраного урожаю необхідно завжди пам'ятати, що сучасні методи і технології доробки  не можуть істотно поліпшити  низьку природну (вирощену) або загублену (зіпсовану) при прибиранні якість продукції. Калібрування – це розподіл плодів в межах товарного гатунку за розміром і масою. Калібрування дає можливість швидше і якісніше упакувати плоди і  конкретизувати ціну плодів за розміром і якістю, раціональніше використовувати тару.

         Сортування, а також  калібрування плодів проводять залежно від того, як і коли проводитиметься реалізація плодів, яка якість вирощеної продукції, які вимоги ринку і конкретного покупця і т.д.

         Так, за наявності  в господарстві будь-якої форми власності холодильника, найбільш прийнятою і практично схваленою схемою є: сад (вирощування, при збиранні попереднє сортування) – зберігання (холодильник) – сортування (детальне з калібруванням) – реалізація. Ця схема передбачає мінімальне  травмування плодів перед зберіганням, тобто знімаючи з дерева плоди,  складальник відразу видаляє (відсортовує) тільки сильно деформовані, дрібні і пошкоджені шкідниками і хворобами плоди, не розділяючи їх на товарні гатунки і калібри. Ця схема дозволяє відразу після збирання (протягом доби) поставити плоди на зберігання, охолодити протягом 2-3 діб, вивести камеру на заданий температурно-вологосний режим.

         При даній схемі прибирання і товарній обробці обов'язковим є інструктаж правил збирання і підсортування в саду і контроль якості плодів, що надійшли із саду до холодильника. Для цієї мети на сезон прибирання на території холодильника і складу повинна працювати експертна комісія (кваліфікований фахівець з питань товарної обробки і 1-2 лаборанти), яка відбирає проби з находженої з саду продукції, визначає якість прибирання (натиски, проколи) і підсортування. Лаборанти сортують продукцію за ДОСТом із вказівкою причини зниження якості. Ця робота щодня оформляється актом  по кожному помологічному сорту і бригаді. Якщо продукція не відповідає прийнятим на даній ділянці нормам, її на зберігання не закладають, а ланка, яка дає брак (натиски, проколи, погане сортування і т.д.) карають матеріально або взагалі позбавляють права проводити збирання.

         Мета роботи такої комісії – встановити фактичну якість тієї продукції, що поступила із саду, закласти на зберігання повноцінні плоди і встановити справедливу оплату праці складальників, тобто проводити оплату не за кількість (2-3 норми) побитих плодів, а за акуратно зібрану продукцію.

         Плоди зерняткових розділяють залежно від помологічного сорту і товарного гатунку на 3-5-8 калібрів. Плоди одного калібру не повинні відрізнятися один від одного більш ніж на 5 мм в поперечному діаметрі або на 20-25 г по масі. Порядкові номери калібрів починають з найкрупніших плодів.

         Калібрування плодів вручну проводять за відповідним шаблоном за спеціальними столами або верстатами різних конструкцій

 

Зараз поширені механізовані лінії товарної обробки плодів.