Сбор урожая плодовых и ягодных культур
"Технологія виробництва плодів і ягід"

Збирання врожаю

Аграрное образование

электронный читальный зал

Вступ

Попереднє визначення урожаю

Підготовка обладнання

Час збирання плодів

Організація і техніка збирання плодів. Транспортування їх до місця зберігання

Зберігання плодів

Товарна обробка плодів

Упаковка плодів

Передпродажна підготовка

Інструкція з техніки безпеки

 

Зберігання плодів.

 

Фрукти продовжують «жити» і розвиватися і після збирання врожаю до тих пір, поки вони не перезріють. Для підтримки «життя» потрібна велика кількість енергії, яку плоди отримують за рахунок використання накопичених під час зростання запасів (вуглеводів, органічних кислот). Під час зберігання плоди продовжують дихати, але йде не процес створення вуглеводів, а їх руйнування. Щоб загальмувати процес розпаду вуглеводів (сахару) і втрати вологи в плодах, необхідно, передусім, якнайшвидше їх охолодити. Охолоджують до температури 4-6°С, а потім інтенсивно знижують її до встановленого рівня. Перебування плодів протягом 2-3 діб  при температурі 18-25°С скорочує терміни їх зберігання на 10-15 днів. Особливо чутливі до цього груші. Тому необхідно якнайшвидше доставити їх з саду в охолоджене сховище.

Тривале зберігання плодів здійснюється в холодильниках з вільним доступом повітря при оптимальних, науково-обгрунтованих температурно-вологосних режимах зберігання, рекомендованих для кожного районованого помологічного сорту. Термін зберігання кожного помологічного сорту  коректується з урахуванням метеоумов і агротехніки року вирощування. Основним чинником, що визначає терміни зберігання плодів в холодильнику є прояв тих або інших фізіологічних захворювань. Передові господарства АР Крим (ЗАТ «Дружба народів - Фрукти» - 32 камери по 100 тонн) і більшість великих фруктових компаній світу 80% вирощуваних плодів зберігають в регульованому газовому середовищі із зниженим вмістом (1,2-1,5%) кисню і 2-3% окислу вуглецю. Окрім цього плоди можна з успіхом зберігати в модифікованому газовому середовищі при зниженому тиску та ін.

 Особливий інтерес на сьогодні  являє обробка плодів перед зберіганням препаратом 1-метилциплопропен (1-МЦП), або, як його іменують в Росії, «Фіто-маг», який  на рівні клітини  блокує у плодів здібність  до виділення етилену, який забезпечує прискорене дозрівання плодів.  При тривалому зберіганні ця обробка дає позитивні результати при всіх способах зберігання, значно підвищуючи ступінь збереження початкової якості плодів.

Для зберігання плодів і, особливо, ягід (швидкопсувної продукції) крім обробки препаратом «Фіто-маг», використовують зберігання їх в спеціальних пакетах фірми «Степак» (Ізраїль), виготовлених із плівки, яка не створює конденсату. У таких пакетах плоди агрусу і чорної смородини можна зберігати 45-50 днів. 

Якщо холодильника в господарстві немає, застосовують іншу схему: Сад (вирощування) – прибирання – товарна обробка (на платформі або в саду) – реалізація.

Після збирання рекомендується також обов'язково проводити товарну обробку плодів, сортування їх на вищий, перший, другий або інші товарні гатунки.

Господарства, які не проводять товарної обробки після збирання плодів, а реалізують весь зібраний урожай «неразбором», одержують мінімум в 2-2,5 раза нижче фактично можливого прибутку з 1 га, левова частка якої йде в «кишеню» посередникам-оптовикам.