Бизнес-планирование

ПЕРЕДМОВА

Реформування аграрного сектору економіки спричинило значні зміни в соціально-трудових відносинах у галузі, що в свою чергу висуває нові вимоги до фахівців-економістів.

Навчальна дисципліна "Бізнес-планування" є вибірковою дисципліною циклу професійної підготовки бакалаврів напряму 0501 "Економіка і підприємництво".

Освітньо-професійною програмою підготовки бакалаврів напряму 0501 "Економіка і підприємництво" на вивчення навчальної дисципліни "Бізнес-планування" передбачено 144 год.

Підсумковою формою контролю знань та умінь студентів є залік.

Згідно з навчальним планом вона викладається в 5-му семестрі і закінчується складанням заліку.

З метою покращення процесу навчання необхідно використовувати рейтингово-модульний принцип, матеріали обліково-економічної літератури, досвід вчених економістів, шляхом їх виступів перед здобувачами ступеня бакалавра. Разом з тим при оцінці знань будуть враховані результати впровадження наукових досліджень і критерії ефективності в обліковому процесі.

Метою вивчення дисципліни "Бізнес-планування" є формування у студентів системи теоретичних і прикладних знань про категорії, поняття, механізми забезпечення бізнес-планування та розвитку соціально-трудових відносин в Україні.

Завданням вивчення дисципліни є набуття студентами вмінь та навичок із забезпечення ефективного бізнес-планування й моніторингу комерційних відносин у галузі.

Предметом вивчення є закономірності та способи планування і продуктивного використання комерційних ресурсів підприємства.

 

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ ДО ЗАСВОЄННЯ СТУДЕНТАМИ ПРОГРАМНОГО МАТЕРІАЛУ ПО КУРСУ «БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ»

В результаті вивчення програмного курсу кожному бакалавру необхідно:

Знати:

- поняття системи ведення господарства;

- види сільськогосподарських підприємств і об'єднань;

- організацію використання земельних, трудових і матеріальних ресурсів;

- форми організації виробництва;

- планування і господарський розрахунок в сільськогосподарських підприємствах.

- організацію галузей рослинництва, тваринництва, промислових виробництв та промислів.

Уміти:

- оцінювати організаційно-управлінський та фінансово-економічний стан підприємства;

- аналізувати зовнішнє бізнес-середовище підприємства, його сильних і слабих сторін діяльності;

- визначати потреби та джерела надходження матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, необхідних для досягнення цілі підприємства;

- оцінювати фінансові результати на перспективу та виявлення ризиків у діяльності підприємства;

- розробляти заходи з мотивації працівників підприємства на виконання завдань підприємства.

- інформувати працівників підприємства про цілі бізнесу й засоби їх досягнення.

Оволодівати навиками:

- правильного складання проектів трудових договорів між адміністрацією підприємства та працівниками;

- проектування раціональних режимів праці та відпочинку;

- оцінювання прогресивних систем організації та оплати праці;

- складання відповідних розділів бізнес-плану підприємства.

- розробки заходів щодо удосконалення використання трудових ресурсів.

Розвивати творчі здібності:

- в здійсненні і використанні внутрішніх резервів організації бізнесу на сільськогосподарських підприємствах;

- в здійсненні наукових досліджень і прояву ініціативи в вивченні і запровадженні прогресивних форм і методів організації бізнес-планування;

- в умінні виявити тенденції і закономірності зміни показників, які характеризують економічну ефективність виробництва в нових умовах господарювання;

- в вивченні основ ринкової економіки і механізму її функціонування;

- в удосконаленні організації управління трудовими колективами на рівні підприємства.

ПРОГРАМА КУРСУ

1.1.         Зміст теоретичної частини

Тема 1. Об'єкт, предмет і завдання дисципліни

Особливості сільськогосподарського виробництва. Предмет і метод курсу. Методи досліджень, що використовуються при вивченні бізнес-плануванні сільськогосподарського виробництва, їх зміна в умовах переходу до ринкової економіки. Місце і завдання дисципліни в системі підготовки фахівців економічного профілю.

 

Тема 2. Система ведення господарства.

Поняття і класифікація систем господарства. Складові частини та зміст системи господарства. Порядок обґрунтування системи господарства в сільськогосподарських підприємствах. Показники економічної ефективності системи господарства.

 

Тема 3. Роздержавлення і приватизація в сільському господарстві

Поняття роздержавлення і приватизація власності. Форми роздержавлення і приватизації власності в сільськогосподарських підприємствах. Методика обчислення індивідуальних паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств. Забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки. Особливості приватизації власності державних сільськогосподарських підприємств. Методика розрахунку дивідендів. Організація акціонерних товариств. Паювання землі колективних сільськогосподарських підприємств.

 

Тема 4. Види підприємств і об'єднань, їх організаційно-економічні основи

Види сільськогосподарських підприємств і об'єднань. Основні положення Закону України «господарський кодекс України». Організаційно-економічні основи господарських товариств, сільськогосподарських кооперативів, приватно-арендних підприємств та інших форм господарювання. Види міжгосподарських та агропромислових формувань. Організаційна структура та статутні положення діяльності міжгосподарських та агропромислових формувань. Розвиток інших форм господарювання: фермерські господарства, підсобні господарства промислових підприємств, особисті господарства громадян та ін. Поглиблення реформування в аграрному секторі економіки, розвиток приватних агроформувань.

 

Тема 5. Планування в системі менеджменту аграрного підприємства

Суть планування та його місце в системі менеджменту підприємства. Принципи планування. Методи планування. Державне регулювання сільськогосподарського виробництва.

 

Тема 6. Зміст та організація внутрішньогосподарського планування

         Система планування та види планів підприємств. Організація планової роботи на сільськогосподарських підприємствах. Етика планування. Особисті якості плановика. Особливості планування за різних форм господарювання. Оцінка та управління якістю планів. Стратегічне і перспективне планування.

 

Тема 7. Механізм бізнес-планування в аграрних підприємствах

Бізнес-план та його функції. Структура та зміст бізнес-плану. Етапи та організація розробки бізнес плану. Оформлення і стиль бізнес-плану.

 

Тема 8. Обґрунтування виробничої програми підприємства

            Поточне та оперативне планування. Розробка маркетингової програми. Планування тваринництва. Планування рослинництва. Методичні положення та особливості планування трудових показників у сільському   господарстві.   Планування   складу   та   чисельності   кадрів сільськогосподарського підприємства. Розрахунок балансу праці аграрного формування. Планування показників продуктивності праці. Планування заробітної плати.

 

Тема 9. Планування використання сільськогосподарської техніки і витрат на її експлуатації

Планування обсягів механізованих робіт, використання техніки і витрат на її експлуатацію. Особливості використання аналітичного методу в сільському господарстві. Характеристика нормувальної мережі сільського господарства в Україні. Аналіз застосування та виконання технічно обґрунтованих норм праці. Організація впровадження технічно обґрунтованих норм експлуатації техніки на сільськогосподарському підприємстві. Планування амортизаційних відрахувань та віднесення їх на об’єкти калькуляції.

 

Тема 10. Планування обслуговуючих виробництв

         Планування вантажоперевезень і використання автомобілів. Планування витрат і собівартості автотранспортних робіт. Планування роботи живого тягла. Планування потреби та використання електроенергії.

 

Тема 11. Планування витрат і собівартості продукції

         Метод планування витрат і собівартості продукції. Норми і нормативи у плануванні витрат. Планування основних витрат на виробництво продукції. Планування і розподіл витрат на управління та обслуговування виробництва. Визначення планової собівартості продукції.

12. Фінансовий план підприємства.

Планування реалізації продукції, цін, прибутку і рентабельності. Визначення точки беззбитковості. Планування формування та використання доходів і прибутку підприємства. Бюджет готівки. Оцінка фінансового стану підприємства. Організація і контроль використання планів.

1.2.         Зміст семінарських та практичних занять

Тема 1. Об'єкт, предмет і завдання дисципліни

Особливості сільськогосподарського виробництва. Предмет і метод курсу. Методи досліджень, що використовуються при вивченні бізнес-плануванні сільськогосподарського виробництва, їх зміна в умовах переходу до ринкової економіки. Місце і завдання дисципліни в системі підготовки фахівців економічного профілю.

 

Тема 2. Система ведення господарства.

Поняття і класифікація систем господарства. Складові частини та зміст системи господарства. Порядок обґрунтування системи господарства в сільськогосподарських підприємствах. Показники економічної ефективності системи господарства.

 

Тема 3. Роздержавлення і приватизація в сільському господарстві

Поняття роздержавлення і приватизація власності. Форми роздержавлення і приватизації власності в сільськогосподарських підприємствах. Методика обчислення індивідуальних паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств. Забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки. Особливості приватизації власності державних сільськогосподарських підприємств. Методика розрахунку дивідендів. Організація акціонерних товариств. Паювання землі колективних сільськогосподарських підприємств.

 

Тема 4. Види підприємств і об'єднань, їх організаційно-економічні основи

Види сільськогосподарських підприємств і об'єднань. Основні положення Закону України «господарський кодекс України». Організаційно-економічні основи господарських товариств, сільськогосподарських кооперативів, приватно-арендних підприємств та інших форм господарювання. Види міжгосподарських та агропромислових формувань. Організаційна структура та статутні положення діяльності міжгосподарських та агропромислових формувань. Розвиток інших форм господарювання: фермерські господарства, підсобні господарства промислових підприємств, особисті господарства громадян та ін. Поглиблення реформування в аграрному секторі економіки, розвиток приватних агроформувань.

 

Тема 5. Планування в системі менеджменту аграрного підприємства

Суть планування та його місце в системі менеджменту підприємства. Принципи планування. Методи планування. Державне регулювання сільськогосподарського виробництва.

 

Тема 6. Зміст та організація внутрішньогосподарського планування

         Система планування та види планів підприємств. Організація планової роботи на сільськогосподарських підприємствах. Етика планування. Особисті якості плановика. Особливості планування за різних форм господарювання. Оцінка та управління якістю планів. Стратегічне і перспективне планування.

 

Тема 7. Механізм бізнес-планування в аграрних підприємствах

Бізнес-план та його функції. Структура та зміст бізнес-плану. Етапи та організація розробки бізнес плану. Оформлення і стиль бізнес-плану.

 

Тема 8. Обґрунтування виробничої програми підприємства

            Поточне та оперативне планування. Розробка маркетингової програми. Планування тваринництва. Планування рослинництва. Методичні положення та особливості планування трудових показників у сільському   господарстві.   Планування   складу   та   чисельності   кадрів сільськогосподарського підприємства. Розрахунок балансу праці аграрного формування. Планування показників продуктивності праці. Планування заробітної плати.

 

Тема 9. Планування використання сільськогосподарської техніки і витрат на її експлуатації

Планування обсягів механізованих робіт, використання техніки і витрат на її експлуатацію. Особливості використання аналітичного методу в сільському господарстві. Характеристика нормувальної мережі сільського господарства в Україні. Аналіз застосування та виконання технічно обґрунтованих норм праці. Організація впровадження технічно обґрунтованих норм експлуатації техніки на сільськогосподарському підприємстві. Планування амортизаційних відрахувань та віднесення їх на об’єкти калькуляції.

 

Тема 10. Планування обслуговуючих виробництв

         Планування вантажоперевезень і використання автомобілів. Планування витрат і собівартості автотранспортних робіт. Планування роботи живого тягла. Планування потреби та використання електроенергії.

 

Тема 11. Планування витрат і собівартості продукції

         Метод планування витрат і собівартості продукції. Норми і нормативи у плануванні витрат. Планування основних витрат на виробництво продукції. Планування і розподіл витрат на управління та обслуговування виробництва. Визначення планової собівартості продукції.

12. Фінансовий план підприємства.

Планування реалізації продукції, цін, прибутку і рентабельності. Визначення точки беззбитковості. Планування формування та використання доходів і прибутку підприємства. Бюджет готівки. Оцінка фінансового стану підприємства. Організація і контроль використання планів.

 

Розподіл годин

Види учбових занять

5 семестр

1

Лекції

52

2

Семінарсько-практичні

24

3

Самостійна робота

68

 

ВСЬОГО

144