VI ТЕМА: Освоєння техніки окулірування волоського горіха «дудкою» (трубкою).
МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти техніку окулірування волоського горіха дудкою (трубкою) і півкільцем.
МАТЕРІАЛИ Й УСТАТКУВАННЯ: черешки і гілки волоського горіха, ніж-шаблон для вирізання трубок, сікатори, бруски, оселки, ремені, цебра, обав`язувальний матеріал, йод, бинти.
Завдання 1.
1. Засвоїти техніку зрізу «дудки» (кільця) на підщепах і прищепах.
2. Засвоїти техніку окулірування волоського горіха.
У результаті вивчення схеми студент повинен знати:
- строки окулірування волоського горіха;
- конструкції ножів;
- техніку проведення окулірування;
- стандарти на підщепний і прищепний матеріал;
- параметри щитків;
- умови проведення окулірування;
- підщепи грецького горіха, сорти грецького горіха.
Студент повинен уміти:
- виконати й обв'язати окулірування, виконану засобом «дудкою».
- виконати зріз щитка на підщепі;
- зняти щиток з підщепи;
- виконати і обв`язати окуліровку;
- підготувати підщепу і прищепу;
- підготувати плівку для обв`язування;
- наточити ножі.
Методичні рекомендації
Окулірується волоський горіх спеціальним ножем. Цей ніж має два паралельно скріплених леза, розташованих на відстані 3 см. Такий ніж можна виготовити в майстернях, використовуючи звичайні окулірувальні ножі.
Малюнок № 14 – Ножі нової конструкції для зрізування трубки і підготовки підщепи до окулірування трубкою (дудкою):
а – окулірувальний ніж із знімними (для загострювання) двома лезами;
б – пристрій для зрізування трубок за допомогою двох закріплених лез бритви
в – ніж шаблон;
1 – леза бритви;
2 – болт з гайкою (ними регулюють величину виступів лез і глибину їх заглиблення у кору).
Окулірувати волоський горіх можна з травня по серпень. Оптимальний термін окулірування по новій біотехнології – вегетативною бічною брунькою, що не сформувалась – кінець травня - початок липня. Висота окулірування - 5-10 см від рівня грунту.
Оптимальним засобом вегетативного розмноження волоського горіха є окулірування прямокутним щитком «дудкою». Цей засіб дещо складніший за інші, але стосовно до горіху дає кращі результати. При окуліруванні «дудкою» подвійним ножем на прищепі одночасно роблять два поперечних надрізи на однаковій відстані від бруньки (вгорі й біля основи). Потім лезом подвійного ножа роблять один подовжній надріз, що з'єднує кінці поперечних надрізів (малюнок). Підрізну кору на прищепленому живці відокремлюють від деревини кісточкою окулірувального ножа. У результаті з прищепи зіймають кільце кори з брунькою (малюнок 15). Таким же засобом на підщепі одночасно роблять два поперечних надрізи на висоті 5-10 см від рівня грунту. Довжина надрізу по окружності стовбура визначається відповідно до товщини наявного живця прищепи, при необхідності між поперечними надрізами на підщепі лишають місток кори (малюнок 16). Потім лезом ножа роблять два подовжніх надрізи, що з'єднують кінці поперечних надрізів. Відтяту кору на підщепі знімають кісточкою окулірувального ножа. На оголене місце прикладають щиток прищепи з брунькою. Якщо щиток прищепи по довжині більше смужки, знятої з підщепи і не вміщається в ній, його вкорочують, обрізуючи обидві сторони так, щоб брунька залишилася на середині. При вставці щитка прищепи його впритул з'єднують із корою підщепи, не залишаючи зайвих зазорів.
Малюнок № 15 – Окулірування дудкою (трубкою):
А
1. Техніка зрізування і зняття трубки із живця;
2. Знята смужка кори прищепи із одним вічком;
В – Зняття смужки кори на підщепі:
1. Навкісний розріз подвійними ножами;
2. Подовжній розріз;
3. Вид підщепи після зняття трубки;
4. Знята смужка кори;
5. Вставка смужки прищепи на підщепу.
Малюнок № 16 – окулірування дудкою (кільцем):
а – зрізування вічка на живці спеціальним ножем;
в – зрізування кори на підщепі;
с – зрізана кора на підщепі з залишеним містком (смужкою кори);
д – зрізане вічко із кільцем кори;
е – щиток основного сорту, вставлений у розріз підщепи і обв´язаний плівкою.
При знятті з прищепи щитка з брунькою потрібно особливу увагу приділяти судинно-волокнистим пучкам. Провідні пучки бруньки й листяний черешок повинні бути правильно обірвані на рівні внутрішньої сторони кори. Для цього після подовжніх і поперечних розрізів кори на прищепі, пальцями правої руки злегка натискають на основу черешка (лівою рукою тримають живця) і повертають убік. У цьому випадку судинні пучки відриваються на рівні кори. Якщо ж провідні пучки вириваються зсередини, то таку бруньку краще не використовувати для окулірування, тому що воно загине.
Прищеплювати потрібно акуратно, чітко, швидко, тому що наявність великої кількості дубильних речовин у тканинах горіху грецького впливає на приживленість щеплення, оскільки при зіткненні з киснем повітря вони легко окисляються. Значно менше будуть окислятися тканини, якщо щеплення робити вдвох: один окуліровщик знімає щиток із прищепи, а інший – півкільце на підщепі і на його місце швидко прикладає і негайно обв'язує щиток прищепи.
Обв'язування горіху при окуліруванні складніше і трохи відрізняються від узвичаєної, тому що основа черешка листа має широке стовщення. На це потрібно звертати особливу увагу, тому що від якості обв'язування в значній мірі залежить приживлення бруньки. При обв'язування перший виток поліхлорвінілової стрічки накладають на поперечний верхній розріз кори. Лінії розрізу, як верхнього, так і нижнього, повинні розміщатися рівно посередині стрічки і практично блокувати рани. За другим витком короткий край стрічки фіксують, а довгий кінець накладають по спіралі виток на виток, обов'язково перекриваючи попередній. У зв'язку з тим, що основа черешка не тільки стовщена, а ще желобновігнуте, а іноді ребристе, для гарного щільного зіткнення по всій площі потрібно накласти другий виток спіралі знизу вверх (мал. 17). На щеплення горіху витрачається більше плівки, ніж для інших плодових культур. Довжина смужок плівки повинна бути 40-50 см і більше.
Малюнок № 17 – Щеплення щитком і обв´язка:
а – зняття прямокутного щитка на підщепі;
б – накладання щитка прищепи на підщепу;
в – підщепа з щитком прищепи після обв´язування місця окулірування.
Література:
- Якушев В.І. «Плодові, ягідні культури і технологія їхнього вирощування», стор. 181-186.
- Стрела Т.Є. «Горіх грецький», Київ, стор. 144-157.
Питання для самоконтролю знань:
1. Охарактеризуйте особливості проведення апробації вихідних полів розсадника.
2. Поясніть основні вимоги до товарних якостей садильного матеріалу.
3. Дайте характеристику правилам підготовки саджанців до тимчасового і зимового зберігання.
4. Обгрунтуйте технічні умови перевезення саджанців.
5. Поясніть порядок складання документів на реалізацію саджанців.
6. Обгрунтуйте правила , строки і техніку окулірування грецького горіха.
7. Основні правила і техніка зрізання щитка.
8. Поясніть особливості обв´язування окулянтів горіха.