Окулировка плодовых культур

II ТЕМА: Заготівля живців плодових культур і їхнє зберігання. Техніка зрізу щитків з деревиною і без деревини.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: Ознайомитися з організацією в господарстві робіт із заготівлі живців, засвоїти техніку її проведення. Засвоїти техніку зрізу щитків з брунькою.

МАТЕРІАЛ Й УСТАТКУВАННЯ:

-         Плакати по окуліруванню, ножі окулірувальні, бруски, оселки, правильні ремені, сікатори, живці плодових порід і дикоростучих, медична аптечка.

 

Завдання  1

1.     Заготовити живці яблуні, груші, персика, черешні для окулірування.

 

Завдання 2

1.     Підготувати до роботи окулірувальний ніж і навчитися правильно зрізати щитки з бруньками і деревиною.

 

У результаті вивчення теми студент повинен знати:

1.     Строки, час заготівлі живців прищеп для окулірування, засоби їхньої підготування і збереження, параметри зрізування щитків.

 

Студент повинен уміти:

1.     Правильно зрізати щитки, якісно нарізати живці прищепи, підготувати пісок або опилки для збереження живців.

 

Методичні рекомендації

 

Завдання 1

Заготівлю живців для окулірування проводять у маточно-сортовому (живцевому) саду. Зрізають їх сікатором, залишаючи при цьому на маточній рослині пеньки довжиною 8-10 см, де бруньки розташовані зближено і недостатньо розвинені. Здерев´янілі живці повинні бути пружними, при вигині потріскувати. Для окулірування яблуні і сливи використовують бруньки із середньої частини живця, у груші - бруньки з верхньої і середньої частини пагона. Це сприяє доброму їх приживленню і зростанню щеплювальних компонентів.

 

Малюнок № 6 – Послідовність підготовки живців до окулірування:

А) З материнського дерева зрізають живець;

Б) Листя зрізають сікатором;

С) Ножем;

Д) Відокремлення прилистників.

         У кісточкових культур на пагонах рано розвиваються генеративні бруньки, що найчастіше важко відрізнити від вегетативних. Тому для заготівлі живців переважніші молоді сильнозростаючі маточні рослини. Рослини з ослабленим ростом, порівняно старі, омолоджують сильним обрізуванням. Жирові пагони не використовують для заготівлі живців. Для окулірування черешні і вишні беруть бруньки з верхньої і середньої частини живця. У персика використовують для окулірування змішані пагони, використовуючи потрійні або подвійні бруньки, одна з яких зростова.

         Живці заготовляють напередодні або в день окулірування до 10 годин ранку або ввечері. У зрізаних пагонів видаляють недостигші трав'янисті верхівки, зрізають листя, залишаючи при цьому черешок довжиною до 1 см. Їх зв'язують у пучки по 50-100 штук, вирівнюючи при цьому кінці нижніх зрізів, прикріплюють етикетку з назвою помологічного сорту і дати заготівлі. У саду живці зберігають у тіні дерева, загорненими у вологу мішковину або засипають зрізаним листям.

         Бережуть живці в підвалі у вологому піску, опилках. Терміни збереження - не більш 3-х діб. Для більш тривалого збереження використовують холодильники. При температурі +1 - +30С терміни збереження можна збільшити до 10 діб. Добре збережені черешки мають типове для сорту фарбування кори, гарний тургор,  не обпалі черешки листя.

         Живці плодових та ягодних культур залежно від класу і категорії маточних рослин, з яких вони заготовлені й відповідно до вимог, що викладені в ГОСТ 46-81-80, ГОСТ 46-82-80, ГОСТ 46-84-80, ГОСТ 46-85-80, поділяють на супер-супер еліту, супер еліту, еліту класу «А», еліту класу «Б» і чистосортні.

 

Малюнок № 7 – Зрізування бічного (а) і верхівкового (в) пагона на черенки (б) для окулірування:

1.     Місце правильного зрізування;

2.     Місце неправильного зрізування.

Завдання  2

Найважливішою частиною щитка або прищепи є брунька, із якої утворюється надземна частина рослини. Щиток є носієм камбія, необхідного для зростання з підщепою. Щитки зростаються з підщепою порівняно довго, тому важливий запас живильних речовин і вологи, наявний у щитку, тобто розмір щитка, має важливе значення. Оптимальними вважаються щитки, довжиною до 30 мм із брунькою посередині або трохи ближче до нижнього його кінця. Ширина щитка залежить від товщини живця і повинна бути в межах 3-5 мм. У волоського горіха окулірування проводять не щитком за кору, а дудкою, тобто каблучкою кори висотою 20-40 мм із брунькою посередині. Для зрізання щитка живець кладуть верхнім кінцем уперед на звернену до верху долоню лівої руки й охоплюють його трьома пальцями. Вказівний палець знаходитися під зрізаним щитком для упора. Окулірувальний ніж, утримуваний у правій руці, ставлять основою клинка на відстані 10-12 мм від бруньки. Натискаючи на ніж, прорізають кору і тонкий прошарок деревини, потім перекладають його з вертикального положення в похилі і ковзним рухом ведуть його під корою, наслідуючи вигинам живця, одночасно до себе і праворуч, закінчуючи зріз бруньки кінцем клинка ножа.

При підході до основи бруньки ніж легким поворотом униз декілька заглиблюють, інакше він зрізає щиток неправильно, тому що в тому місці пагони дещо згинається. На відстані 15-20 мм від бруньки щиток відокремлюють від живця. Для цього великим пальцем правої руки щиток притискають до леза ножа. Продовжуючи рух, ніж відокремлює кору нижче зрізу щитка. У цей час ніж повертають трохи доверху, а великим пальцем лівої руки притискають у потрібному місці кору, що віддирається, перерізаючи її, відокремлюють щиток.

 

Малюнок № 8 – Техніка зрізування щитка для окулірування:

а, г – зріз до брунки з захопленням тоненького прошарка деревини;

б, е – зріз з заглибленням під брунькою;

д – закінчення зрізу щитка при окуліруванні з ножа.

Домашнє завдання:

Повторити: Підщепи і щеплення плодових культур. Насінневе розмноження підщеп.

 

Література:

-         Янушев В.І. «Плодові, ягідні культури і технологія їхнього вирощування», стор. 112-134, 156-159.

-         Верновський Е.А. «Плодівництво і виноградарство з основами інтенсифікації», стор. 70-76, 78-88.

 

Питання для самоконтролю знань:

1.     Охарактеризуйте основні районовані підщепи зерняткових культур.

2.     Дайте порівняльну характеристику районованих насінневих і клонових підщеп кісточкових культур.

3.     Обгрунтуйте необхідність закладки маточно-насінневих садів.

4.     Поясніть порядок і техніку заготівлі насіння із плодів і підготовку їх насіння до висіву.

5.     Дайте характеристику особливостей зберігання насінневого матеріалу плодових культур.

6.     Поясніть сутність і правила стратифікації насіння.

7.     Охарактеризуйте агротехнічні вимоги при  висіву зерняткових і кісточкових порід.

8.     Дайте характеристику умов, необхідних для нормального розвитку сіянців, пов`язаних з цим заходів по догляду за сіянцями.

9.     Маточно-живцевий (сортовий) сад.

10.   Технологія заготівлі живців.