Розрахункові завдання
Реалізація зерна в залежності від якості
Задача 1.
Встановити, до якого класу відноситься
зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 750,
вологість, % — 17,5, зернова домішка, % — 6,0, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч.
шкідлива домішка, % — 1,0, масова частка білка, % — 13,5, масова частка сирої
клейковини, % — 25,0, якість клейковини, група — І, число падіння, с — 210.
Задача 2.
Встановити, до якого класу відноситься
зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 745,
вологість, % — 15,0 зернова
домішка, % — 8,5, смітна домішка, % — 2,0, масова частка білка, % — 12,5,
масова частка сирої клейковини, % — 26,5, якість клейковини, група — II, число падіння, с — 182.
Задача 3.
Встановити, до якого класу відноситься
зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці
інших типів, % — 15, натура, г/л — 760, вологість, % — 16,5, скловидність, % — 65,
зернова домішка, % — 8,4, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % —
0,4, масова частка білка, % — 16,2, число падіння, с — 245.
Задача 4.
Встановити, до якого класу відноситься
зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці
інших типів, % — 8, натура, г/л — 748,
вологість, % — 14,5, скловидність, % — 45, зернова домішка, % — 11,3, смітна
домішка, % — 3,3, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,7, масова частка білка, % — 13,5,
число падіння, с — 195.
Задача 5.
Проаналізувати результати аналізів і
встановити, на які цілі може бути використане зерно ячменю з якістю: вологість,
% — 13,0, натура, г/л — 610, масова частка білка, % — 15, зернова домішка, % — 1,5,
смітна домішка, % — 3, крупність, % — 90, здатність до проростання, % — 95,
життєздатність, % — 96, зараженість шкідниками, вид, ступінь — кліщ, ІІ.
Задача 6.
Проаналізувати
результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно
ячменю з якістю: вологість, % — 14,5, натура, г/л — 585, масова частка білка, %
— 10, зернова домішка, % — 3, смітна домішка, % — 1,5, крупність, % — 75,
здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 90, зараженість
шкідниками, вид, ступінь — кліщ, II.
* Примітка: Студент повинен виконати по 2-3 завдання з кожного розділу за вибором
Кількісно-якісний облік зерна при зберіганні
Завдання 1.
Закладено на
зберігання
Результати руху зерна
в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Вересень |
17000 |
14,8 |
1,0 |
|
|
|
|
Жовтень |
21000 |
14,6 |
0,8 |
|
|
|
|
Листопад |
32000 |
14,7 |
0,8 |
|
|
|
|
Лютий |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15000 |
14,7 |
0,8 |
|
|
Березень |
|
|
|
18000 |
14,7 |
1,0 |
|
Квітень |
|
|
|
36800 |
14,3 |
0,8 |
|
|
70000 |
|
|
69800 |
|
|
|
Завдання 2.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки, і
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Серпень |
50000 |
14,5 |
1,0 |
|
|
|
|
Вересень |
20000 |
14,2 |
0,8 |
|
|
|
|
Жовтень |
10000 |
14,0 |
0,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Березень |
|
|
|
30000 |
13,5 |
0,8 |
|
Квітень |
|
|
|
20000 |
13,5 |
0,5 |
|
Травень |
|
|
|
29000 |
14,0 |
0,5 |
|
|
80000 |
|
|
79000 |
|
|
|
Завдання 3.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
30000 |
14,5 |
1 |
|
|
|
|
Серпень |
20000 |
14,2 |
0,8 |
|
|
|
|
Вересень |
10000 |
14,0 |
0,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
20000 |
13,5 |
0,1 |
|
Квітень |
|
|
|
15000 |
14,0 |
0,1 |
|
Травень |
|
|
|
24400 |
14,0 |
0,1 |
|
|
60000 |
|
|
59400 |
|
|
|
Завдання 4.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
15000 |
16,8 |
1,5 |
|
|
|
|
Серпень |
18000 |
16,0 |
1,5 |
|
|
|
|
Вересень |
12000 |
16,5 |
1,5 |
|
|
|
|
Грудень |
|
|
|
20000 |
16,3 |
1,4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
15000 |
16.3 |
1,4 |
|
Лютий |
|
|
|
5000 |
16,2 |
1,2 |
|
Березень |
|
|
|
48300 |
16,2 |
1,2 |
|
|
45000 |
|
|
44830 |
|
|
|
Завдання 5.
Закладено на зберігання ї25
Результати руху зерна її господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Серпень |
15000 |
14,3 |
1,7 |
|
|
|
|
Вересень |
10000 |
14,2 |
1,3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Лютий |
|
|
|
5000 |
14,0 |
1,5 |
|
Березень |
|
|
|
12000 |
14,0 |
1,4 |
|
Квітень |
|
|
|
7870 |
14,1 |
1,4 |
|
|
25000 |
|
|
24870 |
|
|
|
Завдання 6.
Закладено на зберігання 2 000 ц пшениці в
силосі елеватора.
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, ц |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, ц |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
545 |
16,2 |
2,0 |
|
|
|
|
Серпень |
628 |
15,8 |
1,5 |
|
|
|
|
Жовтень |
467 |
15,0 |
1,2 |
|
|
|
|
Листопад |
360 |
14,5 |
0,8 |
|
|
|
|
Грудень |
|
|
|
350 |
13,5 |
1,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
425 |
14,5 |
1,0 |
|
Лютий |
|
|
|
480 |
14,2 |
1,0 |
|
Березень |
|
|
|
500 |
13,5 |
0,6 |
|
Квітень |
|
|
|
195 |
13,0 |
0,5 |
|
|
2000 |
|
|
1950 |
|
|
|
Примітка: пояснення до
розрахункових завдань 1-10.
а) визначити втрати у
масі зерна під час зберігання, що відбулися внаслідок зміни вологості;
б) визначити втрати у
масі зерна під час зберігання, що відбулися внаслідок зміни вмісту смітних
домішок;
в) визначити середній
строк зберігай ія зерна та втрати
у масі за весь період зберігання.
Розрахунки по післязбиральному обробітку
та активному
вентилюванні зерна
1. Вирахувати усушку зерна при умові:
1.1. |
Початкова вологість,
т — 19, |
Кінцева вологість, %
— 14 |
1.2. |
Початкова вологість,
т — 18, |
Кінцева вологість, %
— 13 |
1.3. |
Початкова вологість,
т — 20, |
Кінцева вологість, %
— 17 |
1.4. |
Початкова вологість,
т — 24, |
Кінцева вологість, %
— 15 |
1.5. |
Початкова вологість,
т — 16, |
Кінцева вологість, % — 13 |
2. Вирахувати зміну маси зерна у зв’язку із зміною вологості:
2.1. |
Кількість зерна, т |
100 |
Початкова вологість, % |
20 |
Кінцева вологість, % |
14 |
2.2. |
Кількість зерна, т |
120 |
Початкова вологість, % |
18 |
Кінцева вологість, % |
14 |
2.3. |
Кількість зерна, т |
150 |
Початкова вологість, % |
16 |
Кінцева вологість, % |
13 |
2.4. |
Кількість зерна, т |
180 |
Початкова вологість, % |
12 |
Кінцева вологість, % |
15 |
2.5. |
Кількість зерна, т |
200 |
Початкова вологість, % |
14 |
Кінцева вологість, % |
17 |
3. Вирахувати середній рівень сміттєвих домішок, якщо:
3.1. |
Із 150 т зерна жита |
50 т |
мало домішок |
1,0% |
50 т |
мало домішок |
3,0% |
||
50 т |
мало домішок |
2,7% |
||
3.2. |
Із 260 т пшениці |
100 т |
мало домішок |
1,5% |
100 т |
мало домішок |
2,0% |
||
60 т |
мало домішок |
2,5% |
||
3.3. |
Із 200 т ячменю |
70 т |
мало домішок |
1.0% |
80 т |
мало домішок |
2,4% |
||
50 т |
мало домішок |
1,8% |
||
3.4. |
Із 300 т зерна гороху |
100 т |
мало домішок |
1,6% |
100 т |
мало домішок |
2,0% |
||
70 т |
мало домішок |
2,5% |
||
30 т |
мало домішок |
3,1% |
||
3.5 |
Із 500 т зерна вівса |
200 т |
мало домішок |
1,0% |
200 т |
мало домішок |
1,5% |
||
100 т |
мало домішок |
2,0% |
4. Вирахувати середній рівень вологості зерна, якщо:
4.1. |
Із 100 т
пшениці |
50 т |
мала вологість |
12% |
30 т |
мала вологість |
16% |
||
20 т |
мала вологість |
14% |
||
4.2. |
Із 150 т
пшениці |
50 т |
мала вологість |
13% |
50 т |
мала вологість |
15% |
||
50 т |
мала вологість |
18% |
||
4.3. |
Із 200 т жита |
70 т |
мала вологість |
10% |
60 т |
мала вологість |
12,5% |
||
70 т |
мала вологість |
15,5% |
||
4.4. |
Із 250 т
ячменю |
100 т |
мала вологість |
13,2% |
100 т |
мала вологість |
14,0% |
||
50 т |
мала вологість |
16,4% |
||
4.5. |
Із 300 т
вівса |
100 т |
мала вологість |
14,2% |
120 т |
мала вологість |
13,8% |
||
80 т |
мала вологість |
15,5% |
5. Визначити можливість і доцільність проведення
активного вентилювання зерна при умові:
|
Температура по сухому термометру, 0С |
Температура по сухому термометру, 0С |
Температура зерна, 0С |
Вологість зерна, % |
5.1. |
14 |
11 |
20 |
16 |
5.2. |
30 |
24 |
26 |
15 |
5.3. |
17 |
16 |
20 |
14 |
5.4. |
18 |
16 |
19 |
15 |
5.5. |
30 |
27 |
30 |
19 |
ВІДПОВІДЬ: можливо — неможливо, доцільно — недоцільно.
Чому?
Розрахунки по зберіганню соковитої продукції
1. Вирахувати необхідну кількість буртів для зберігання 1000 т картоплі при умові:
Довжина бурта –
Ширина —
Заглиблення —
Висота насипу —
Об’ємна маса картоплі — 0,7 т/м3;
Припливно-витяжна вентиляція — 3 %.
2. Вирахувати необхідну кількість траншей для зберігання 500 т моркви при умові:
Довжина траншеї —
Ширина —
Глибина
Земляні перемички через кожні
Об’ємна маса моркви — 0,6 т/м3;
Припливно-витяжна вентиляція — 5 %
3. Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення 40 буртів картоплі при умові:
Довжина бурта —
Ширина —
Ширина дороги —
Ширина доріжки —
резервна площа — 10 %
4. Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення буртів картоплі (задача 4.1.), траншей моркви (задача 4.2.) при умові:
Ширина дороги —
Ширина доріжки —
Резервна площа — 10 %
5. Вирахувати необхідну кількість засіків для зберігання 1000 т картоплі при умові:
Довжина засіка —
Ширина —
Висота насипу —
Об’ємна маса картоплі — 0,65 т/м
6.
Вирахувати об’єм земляних робіт, що необхідно виконати при зберіганні
картоплі і овочів в 50 буртах розміром:
Довжина бурта —
Ширина —
Заглиблення —
Висота насипу —
Природні втрати плодоовочевої продукції при зберіганні
1. Знайдіть природні втрати в 5000 т картоплі, яка зберігалася у буртах з 20 вересня по 1 квітня.
2. Знайдіть природні втрати в 50 т моркви, яка зберігалася у буртах з перешарованих піском із 10 жовтня по 20 січня.
3. Знайдіть природні втрати в 20 т столових буряків, які зберігалися у сховища без штучного охолодження з 15 квітня по 20 березня,
4. Знайдіть природні втрати в 50 т білоголової капусти, яка зберігалася у буртах з 1 листопада по 1 лютого.
5. Знайдіть природні втрати в 50 т зимових сортів яблук, які зберігалися у
холодильнику з 1 листопада по 20 лютого.
6. Знайдіть природні втрати в 30 т цибулі-ріпки, яка зберігалася у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 10 вересня по 10 березня.
7. Знайдіть природні втрати в 150 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 5 вересня по 15 грудня.
8. Знайдіть природні втрати в 40 т буряків, які зберігалися у буртах з 1 жовтня по 1 березня.
9. Знайдіть природні втрати в 15 т часнику, який зберігався у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 1 вересня по 15 січня.
10. Знайдіть природні втрати в 1000 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 10 жовтня по 15 березня.