ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ
з дисципліни
«Зберігання і переробка
сільськогосподарської продукції»
Пояснювальна записка
Тести, запропоновані
для перевірки знань студентів розроблено відповідно до навчальної програми з
дисципліни «Технології зберігання та переробки продукції рослинництва».
Зміст тестів
відображає основні розділи курсу. Їх мета — оцінити рівень аналітичного
мислення студентів, запас теоретичних і практичних знань.
Комплексна контрольна
робота містить 66 тестових завдань. В кожному з них по 5-7 варіантів
відповідей.
Всі тестові завдання
чітко диференційовані за двома рівнями складності. Визначено шкали і параметри
оцінювання.
Тестові завдання
базового (середнього) рівня складності спрямовані на визначення ступеня
оволодіння студентами основними категоріями і поняттями науки «Технології
зберігання та переробки продукції рослинництва» в їх взаємозв’язках. Цей рівень
передбачає виконання тестових завдань різних розділів курсу. Шкала оцінювання —
до 100 балів.
Тестові завдання
нормативного (вищого) рівня складності передбачають визначення ступеня
сформованості у майбутніх фахівців умінь аналізувати, узагальнювати і описувати
засобами технології зберігання, переробки, виробничі процеси, визначати
тенденції їх розвитку. Шкала оцінювання — понад 75 балів.
Відсутність відповіді
або неправильна відповідь оцінюється 0 балів.
Тести розраховані на
20-30 хвилин.
Таким чином
диференційовані тестові завдання зорієнтовані як на контроль знань, так і на
самоосвіту студентів, формування в них системного
мислення, що має важливе значення для досягнення високого професійного рівні
майбутніх спеціалістів.
Студент виконує
тестові завдання по мірі вивчення теоретичного матеріалу і звітує перед
викладачем.
Наукові принципи зберігання рослинницької продукції
Питання 1.
100 |
На яких принципах
базується зберігання продукції рослинництва: |
|
Біоз |
|
Гемібіоз |
|
Анабіоз |
|
Психроанабіоз |
|
Ценоанабіоз |
|
Абіоз |
|
Хемібіоз |
Питання 2.
100 |
Чи можна ввести
продукцію в стан абіозу та забезпечити тривале
зберігання консервованої продукції через застосування: |
|
Температуру вищі; + 1000С |
|
Температуру 80-850С |
|
Сульфітацію |
|
Маринування з використанні оцтової кислоти |
|
Використання сорбіцинової
кислоти |
|
Струм УВЧ та СВЧ |
|
Променеву стерилізацію |
Післязбиральна обробка та зберігання зернових мас
Питання 3.
100 |
До складу зернової маси входить компоненти: |
|
Волога |
|
Металодомішки |
|
Зерна основної культури |
|
Мікроорганізми |
|
Суха речовина |
|
Кліщі і комахи |
|
Попітря |
Питання 4.
100 |
Зернова маса має такі фізичні властивості: |
|
Вміст сухих речовин |
|
Сипкість |
|
Здатність до транспортування |
|
Шпаруватість |
|
Консистенцію |
|
Смак |
|
Сорбіційні властивості |
Питання 5.
100 |
В зерновій масі відбуваються фізіологічні процеси: |
|
Втрата вологи |
|
Дихання |
|
Післязбиральне достигання |
|
Втрата сухої речовини |
|
Життєдіяльність мікроорганізмів |
|
Перерозподіл хімічного складу |
|
Втрата вологи |
Питання 6.
100 |
Зернова маса добре зберігається при вологості: |
|
До критичної |
|
Критичній |
|
Вище критичної |
|
Середній |
|
Високій |
|
Низькій |
Питання 7.
100 |
Технологічна якість зерна злаків продовольчого
призначення характеризується: |
|
Вмістом сухої речовини |
|
Вологістю |
|
Масою 1000 зернин |
|
Натурою |
|
Вмістом домішок |
|
Консистенцією |
|
Схожістю |
Питання 8.
100 |
Критична вологість зерна злаків знаходиться в межах, %: |
|
5-7 |
|
8-10 |
|
11-13 |
|
13-14 |
|
15-16 |
|
17-18 |
Питання 9.
100 |
До посівних
якостей зерна насінного призначення відносяться: |
|
Натура |
|
Маса 1000 зерен |
|
Сипкість |
|
Схожість |
|
Енергія проростання |
Питання 10.
100 |
Органолептичні показники якості зерна, які визначають
для кожної партії: |
|
Колір |
|
Вологість |
|
Запах |
|
Смак |
|
Вміст травмованих зерен |
Питання 11.
100 |
Зернова маса вважається вже охолодженою при
максимальній позитивній температурі: |
|
0 |
|
+5 |
|
+10 |
|
+15 |
|
-2 |
Питання 12.
100 |
До найголовніших факторів, що визначають висоту насипу
зерна належать: |
|
Тип сховища |
|
Висота засіків |
|
Вологість зерна |
|
Пора року |
|
Місткість сховищ |
|
Цільове призначення зерна |
Питання 13.
100 |
Зерно злаків з вологістю до 14 % можна зберігати
насипом висотою, м: |
|
-2 |
|
-3 |
|
-4 |
|
-5 |
|
Без обмежень |
Питання 14.
100 |
На інтенсивність біохімічних процесів зерна впливають: |
|
Наявність шкідників |
|
Температура |
|
Хімічний склад |
|
Вологість зерна |
|
Розмір зерна |
|
Доступ кисню |
Питання 15.
100 |
На інтенсивність дихання зерна насінного призначення
впливає: |
|
Маса зерен |
|
Температура |
|
Доступ світла |
|
Вологість |
|
Доступ кисню |
|
Сипкість |
Питання 16.
100 |
Самозігрівання зерна є наслідком: |
|
Ущільнення маси |
|
Дихання |
|
Сипкості |
|
Розвитку мікроорганізмів |
|
Самосортування |
|
Життєдіяльності комах і кліщів |
Питання 17.
100 |
Самозігріванню
зерна сприяють наступні
фізичні властивості зернових
мас: |
|
Сипкість |
|
Теплопровідність |
|
Шпаруватість |
|
Теплоємкість |
|
Кут скочування |
|
Кут тертя |
Питання 18.
100 |
Наслідком самозігрівання: зерна є: |
|
Покращення посівних властивостей |
|
Втрата в масі |
|
Проростання |
|
Потемніння |
|
Набуття токсичним властивостей |
|
Підвищення активності ферментів |
Питання 19.
100 |
Допустима
температура нагріву зерна при тепловому сушінні за лежить від: |
|
Культури |
|
Натури |
|
Вихідної вологості зерна |
|
Наявності шкідників |
|
Цільового призначення зерна |
|
Травмованості зерна |
Питання 20.
100 |
Для сушіння насіння
бобових культур не придатні сушарки: |
|
Шахтні |
|
Барабанні |
|
Рециркуляційні |
|
Черінні (подові) |
|
Камерні |
Питання 21.
100 |
Для проведення
повітряно-сонячного сушіння зерна злаків потрібно дотримуватись правил: |
|
Висота насипу, см: |
|
4- |
|
10- |
|
15- |
|
Тип майданчика: |
|
Трамбована земля |
|
Бетонований |
|
Асфальтований |
|
Дерев’яний |
|
Накритий брезентом |
Питання 22.
100 |
За допомогою
активного вентилювання насіння, що зберігається можна досягти: |
|
Зменшення вологості |
|
Обігрів |
|
Охолодження |
|
Підвищення схожості |
|
Обновлення складу повітря |
|
Підтримання оптимальної схожості |
Питання 23.
100 |
Можливість і
доцільність активного вентилювання зерна можна встановити за допомогою: |
|
Термометри |
|
Психрометра |
|
Планшеток (номограм) |
|
Таблиць |
|
Паспортних даних вентилятора |
|
Характеристики погодних умов |
|
Порівняння фактичної та рівноважної вологості |
Питання 24.
100 |
Природні втрати
зерна при тривалому зберіганні залежать від: |
|
Строку зберігання |
|
Способу зберігання |
|
Кількості перевалок |
|
Культури |
|
Хімічного складу |
|
Пори року |
|
Цільового призначення |
Основи переробки зерна
Питання 25.
75 |
Вкажіть вимоги до
зерна пшениці, що йде на переробку, повинно мати: |
|
Вміст смітної домішки не більше 1% |
|
Вміст смітної домішки не більше 2% |
|
Вміст смітної домішки не більше 5% |
|
Вміст шкідливої домішки не більше 0,1% |
|
Вміст шкідливої домішки не більше 0,05% |
|
Вміст зернової домішки не більше 4% |
|
Вміст зернової домішки не більше 5% |
|
Вміст зернової домішки не більше 10% |
Питання 26.
75 |
Пшеничне борошно
1-го сорту повинно відповідати вимогам: |
|
Вміст сирої клейковини не менше 30% |
|
Вміст сирої клейковини не менше 25% |
|
Вологість не більше 15% |
|
Вологість не більше 14% |
|
Зараженість не допускається |
|
Зараженість кліщем І ступеню допускається |
Питання 27.
100 |
Позитивні процеси, що проходять в борошні: |
|
Побіління |
|
Окислення і розклад жиру |
|
Зниження активності протеаз |
|
Активізація діяльності мікрофлори |
|
Поява побічних запахів |
Питання 28.
100 |
Необхідні умови для тривалого збкерання
борошна |
|
Добрий доступ кисню |
|
Добрий доступ кисню необов’язковий |
|
Температура зберігання + 100С і нижче |
|
Температура зберігання +2+50С |
|
Відносна вологість повітря не більше 60% |
|
Відносна вологість повітря більше 60% |
Питання 29.
100 |
Показники якості зерна, ще сприяють більшому виходу крупи
з пшениці |
|
Однорідність зерна за типом |
|
Однорідність за сортом |
|
Вирівняність зерна |
|
Скловиднічсть зеряа висока |
|
Скловидність зерна низька |
|
Високий вміст оболонок |
|
Низький вміст обоїтонок |
Питання 30.
75 |
Фактори, що позитивно впливають на тривале зберігання
крупи |
|
Можна використовувати м’яку тару бувшу у використанні |
|
Треба використати лиш нові мішки |
|
Краще зберігати при температурі до +100С |
|
Краще температур і вище +100С |
|
Відносна вологість повітря в сховищі повинна бути не
більше 60% |
|
Відносна вологість повітря в сховищі повинна бути не
більше 70% |
Питання 31.
100 |
Насіння соняшнику як промислову сировину не характеризують показники: |
|
Вологість |
50 |
Травмованість |
|
Смітна домішка |
50 |
Розмір насіння |
|
Олійна домішка
|
|
Вміст олії
|
|
Зараженість шкідниками
|
|
Схожість |
Післязбиральна обробка, зберігання картоплі та плодоовочевої
Продукції
Питання 32.
100 |
Вкажіть параметри оптимального режиму зберігання
бульб картоплі: |
|
Температура, 0С |
|
2-4 |
|
0-2 |
|
1-5 |
|
-1-0 |
|
-5-10 |
|
Відносна вологість повітря, % |
|
85-95 |
|
75-85 |
|
60-70 |
|
90-35 |
|
85-90 |
Питання 33.
100 |
Бульби картоплі зберігають переважно в сховищах таких
типів: |
|
Стаціонарних, насипом |
|
Стаціонарних, в засіках |
|
Стаціонарних, в контейнерах |
|
Стаціонарних, в ящиках |
|
Польових кагатах з природним вентилюванням |
|
Польових кагатах з перешаруванням землею |
Питання 34.
100 |
Природні втрати картоплі, овочів та плодів не залежать
переважно від: |
|
Виду продукції |
|
Товарного сорту |
|
Способу зберігання |
|
Строку зберігання |
|
Пори року зберігання |
|
Кількості сортувань |
Консервування плодоовочевої продукції
Питання 35.
75 |
Яку консервовану продукцію не отримують ферментативним
(мікробіологічним способом)? |
|
Квашену капусту |
|
Солоні огірки, помідори, гриби |
|
Вино |
|
Мочені яблука |
|
Мариновані овочів, гриби |
Питання 36.
75 |
Що є консервантом
солоних огірків? |
|
7-8%-ний розчин солі |
|
1%-на коїщентрація молочної
кислоти |
|
5-6% розчин солі |
|
Часник та інші спеції |
|
Червоний перець та інші спеції |
Питання 37.
75 |
Умови, які необхідні для швидкого отримання
високоякісної квашеної капусти |
|
Наявність осмотичного тиску в клітинах тканин капусти |
|
Аеробні змови |
|
Анаеробні умови |
|
Температура бродіння 5-100С |
|
Температура бродіння 15-200С |
Питання 38.
100 |
Обов’язкові умови до овочів і плодів, призначених для
консервування |
|
Однорідність |
|
Стан тургору |
|
Плоди можуть бути в’ялими |
|
Наявність високого вмісту сухих речовин |
|
Високий зміст вітамінів |
Питання 39.
100 |
Для виготовлення консервованих овочів використовують
як консервант: |
|
Сіль в концентрації 5-6% |
|
Оцет в концентрації 1-2,5% |
|
Стерилізацію |
|
Бланшування |
|
Сіль + оцет |
Питання 40.
100 |
Що є консервантом варення, джему? |
|
Тривале уварювання |
|
Вміст СРР не менше 68% |
|
Герметичне укупорювання |
|
Стерилізація |
|
Вміст цукру 55% |
Післязбиральна обробка, зберігання сировини технічних культур.
Зберігання і переробка цукрових буряків
Питання 41.
100 |
При переробці цукрових буряків, на вихід цукру
негативно впливають: |
|
Інвентарний цукор |
|
Сахароза |
|
Протопектин |
|
Бетаїн |
|
Амінокислоти |
|
Білковий азот |
|
Втрата тургору |
Питання 42.
100 |
На збереженість коренеплодів цукрових буряків негативно
впливають: |
|
Активне вентилювання |
|
Зів’янення коренеплодів |
|
Обробіток вапном |
|
Підвищення температури |
|
Висока вологість повітря |
|
Механічні пошкодження коренеплодів |
|
Засмічення коренеплодів |
Питання 43.
75 |
На бурякопунктах цукрових
заводів буряки зберігають: |
|
У стаціонарних сховищах |
|
У високих кагатах з активним вентилюванням |
|
У високих кагатах без активного вентилювання |
|
У звичайних кагатах |
|
В траншеях |
|
В кагатах короткотермінового зберігання |
Питання 44.
100 |
Фабричні цукрові буряки зберігаються при оптимальних
режимах: |
|
|
Температура, 0С |
|
|
0-2 |
|
|
0+2 |
|
|
+2+5 |
|
|
+5+10 |
|
|
Відносна вологість повітря, % |
|
|
60-75 |
|
|
75-85 |
|
|
85-95 |
|
Питання 45.
100 |
На кагатних полях цукрових заводів коренеплоди буряків
накривають: |
|
Землею |
|
Матами |
|
Еластичними панелями |
|
Соломою |
|
Жорсткими панелями |
|
Очеретом |
|
Пінопластом |
Післязбиральна обробка льону-довгунця
Питання 46.
100 |
Компоненти лляного волокна, що позитивно впливають на
його якість: |
|
Целюлоза |
|
Жир |
|
Пектин |
|
Геміцелюлоза |
|
Лігнін |
Питання 47.
100 |
Вкажіть льонотрести, що
впливають на залікову масу: |
|
Довжина стебел |
|
Вологість |
|
Колір волокна |
|
Вміст домішок |
|
Діаметр стебел |
|
Вихід волокна |
Питання 48.
100 |
Показники якості льонотрести,
що впливають на її номер: |
|
Вологість |
|
Вихід волокна |
|
Довжина стебел |
|
Колір волокна |
|
Засміченість |
|
Міцність волокна |
Післязбиральна обробка хмелю
Питання 49.
100 |
Збирання хмелю розпочинають при такому стані шишок: |
|
Шишки стають більш щільними |
|
Пелюстки щільно прилягають одна до одної |
|
Технічної стиглості сягають 50% шишок |
|
Технічної стиглості сягають 7-5% шишок |
|
Шишки набувають жовто-зеленого або золотисто-зеленого
кольору |
|
При побурінні шишок |
|
При подрібненні шишок відчувається хмелевий аромат і
липкість |
Питання 50.
100 |
Хімічні сполуки шишок хмелю, що мають позитивне
значення в пивоварінні: |
|
Альфа-кислота |
|
Бета-кислота |
|
М’які альфа-смоли |
|
М’які бета-смоли |
|
Дубильні речовини |
|
Ефір ні олії |
|
Клітковина |
|
Азотисті речовини |
Питання 51.
100 |
До операції післязбиральної обробки шишок хмелю не
належать: |
|
Активне вентилювання |
|
Охолодження в холодильнику |
|
Сушіння атмосферним повітрям |
|
Сушіння підігрітим повітрям |
|
Кондиціювання |
|
Щільне пресування |
|
Сульфітація |
Післязбиральна обробко тютюну, махорки
Питання 52.
100 |
Фізіологічні процеси, що змінюють листя тютюну,
хімічний склад? |
|
Ломка листа |
|
Ферментація |
|
В’ялення |
|
Сушіння |
|
Нанизування на шнури |
|
Пакування |
|
Сортування |
|
Розрівнювання листа |
Питання 53.
100 |
Які ознаки не є характерними при визначенні строку
збирання тютюну |
|
Збирають, коли листя стає щільним і хрумким |
|
Листкова пластинка липка завдяки виділенню смол |
|
Листя стають ледь жовтими |
|
Черешок ламкий, при відламуванні хрустить |
|
Технічна стиглість листків наступає неодночасно |
|
Технічна стиглість рослин наступає не одночасно, збирання
ведуть вибірково |
|
Починають збирання з нижніх листків |
|
За 2-3 дні до збирання роблять останнє пасинкування |
Питання 54.
100 |
Особливості збирання махорки? |
|
Збирають, коли листя стає щільним і хрупким |
|
Листкова пластинка липка завдяки виділенню смол |
|
Листя стають ледь жовтими |
|
Черешок ламкий, при відламуванні хрустить |
|
Технічна стиглість листків наступає неодночасно |
|
Технічна стиглість рослин наступає не одночасно, збирання
ведуть вибірково |
|
Починають збирання з нижніх листків |
|
За 2-3 дні до збирання роблять останнє пасинкування |
Питання 55.
75 |
За якими показниками не оцінюють якість
махоркової сировини: |
|
Зрілість |
|
Ярус ломки |
|
Забарвлення |
|
Ступінь пошкодження хворобами, шкідниками |
|
Облиственність |
|
Щільність листя |
|
Механічні пошкодження, вид обробки |
|
Вологість, засміченість |
Питання 56.
75 |
Які показники позитивно впливають на збереженість тютюнової
сировини |
|
Вологість 16-19% |
|
Вологість 30-40% |
|
Відсортована та упакована в стос |
|
Відсортована та упакована в тюки вологістю не більше
23% |
|
Відповідного (світло-зелено-жовтого) забарвлення |
|
Відсортовують і зв’язують у пучки по 7- |
Питання 57.
75 |
Які показники якості позитивно впливають на збережіть
махоркової сировини? |
|
Вологість 16-19% |
|
Вологість 30-40% |
|
Відсортована та упакована в стос |
|
Відсортована та упакована в тюки |
|
Відповідного (світло-зелено-жовтого) забарвлення |
|
Відсортовують і зв’язують у пучки по 7- |
Зберігання кормів
Питання 58.
75 |
Поживна цінність трав’яного борошна характеризується
показниками: |
|
Колір і запах |
|
Вологість |
|
Масова частка сирого протеїну |
|
Масова частка сирої клітковини |
|
Масова концентрація каротину |
|
Крупність розмелу |
Питання 59.
100 |
Поживна цінність комбікормів характеризується показниками: |
|
Запах і колір |
|
Вологість |
|
Вміст кормових одиниць |
|
Вміст піску |
|
Вміст сирого протеїну |
|
Вміст перетравного протеїну |
|
Крупність розмелу |
|
Вміст сирої клітковини |
|
Розмір гранул |
|
Вміст каротину |
Питання 60.
75 |
Які продукти не використовують для виробництва комбікормів? |
|
Зерно |
|
Олія |
|
Трав’яне борошно |
|
Цукор |
|
Макуха, шрот |
|
Ракушня |
|
Кухонна сіль |
|
Свіжий жом |
Питання 61.
75 |
Які технологічні операції ш застосовують в процесі
виготовлення комбікорму? |
|
Очищення сировини |
|
Гідро обробка зерні. |
|
Дозування компонентів |
|
Шліфування |
|
Подрібнення |
|
Гранулювання чи брикетування |
Питання 62.
75 |
Умови сприятливі для зберігання комбікормів? |
|
Температура до 100С |
|
Температура до 200С |
|
Температура до 300С |
|
Відносна вологість повітря менше 65% |
|
Відносна вологість повітря більше 60% |
Питання 63.
100 |
Фактори, що сприяють збереженню каротину в трав’яному
борошні? |
|
Обробка борошна сантоніном |
|
В трав’яне борошно сантоніну не добавляють |
|
Зберігають трав’яне борошно при низьких температурах |
|
Зберігають трав’яне борошно при високих температурах |
|
Сховище стаціонарне з активним вентилюванням |
|
Сховище затемнене |
|
Відносна вологість не вище 65% |
|
Відносна вологість в межах 75-80% |
Питання 64.
100 |
Що є консервантом та за яким принципом
відбувається консервування вітамінного трав’яного борошна? |
|
Анабіозу |
|
Ксероанабіозу |
|
Вміст вологи до критичної |
|
Наявність молочне її кислоти |
|
Ценоанабіозу |
|
Наявність оцтової кислоти |
|
Наявність вуглекислого газу |
Питання 65.
100 |
За яким принципом відбувається консервування та що є
консервантом силосу? |
|
Анабіозу |
|
Ксероанабіозу |
|
Вміст вологи до критичної |
|
Наявність молочної кислоти |
|
Ценоанабіозу |
|
Наявність оцтової кислоти |
|
Наявність вуглекислого газу |
Питання 66.
100 |
За яким принципом відбувається консервування та що
є консервантом сінажу? |
|
Анибіозу |
|
Ксероанабіозу |
|
Вміст вологи до критичної |
|
Наявність молочної кислоти |
|
Ценоанабіозу |
|
Наявність оцтової кислоти |
|
Наївність вуглекислого газу |
Розрахункові завдання *
Задача 1.
Встановити, до якого
класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники
якості: натура, г/л — 750, вологість, % — 17,5, зернова домішка, % — 6,0,
смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % — 1,0, масова частка білка,
% — 13,5, масова частка сирої клейковини, % — 25,0, якість клейковини, група —
І, число падіння, с — 210.
Задача 2.
Встановити, до якого
класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники
якості: натура, г/л — 745, вологість, %
— 15,0 зернова домішка, % — 8,5, смітна домішка, % — 2,0, масова частка
білка, % — 12,5, масова частка сирої клейковини, % — 26,5, якість клейковини,
група — II, число падіння, с — 182.
Задача 3.
Встановити, до якого
класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники
якості: зерно пшениці інших типів, % — 15, натура, г/л — 760, вологість, % —
16,5, скловидність, % — 65, зернова домішка, % — 8,4, смітна домішка, % — 2,5,
в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,4, масова частка білка, % — 16,2, число падіння,
с — 245.
Задача 4.
Встановити, до якого
класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники
якості: зерно пшениці інших типів, % — 8, натура, г/л — 748, вологість, % — 14,5, скловидність, % — 45, зернова
домішка, % — 11,3, смітна домішка, % — 3,3, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,7,
масова частка білка, % — 13,5, число падіння, с — 195.
Задача 5.
Проаналізувати
результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно
ячменю з якістю: вологість, % — 13,0, натура, г/л — 610, масова частка білка, %
— 15, зернова домішка, % — 1,5, смітна домішка, % — 3, крупність, % — 90,
здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 96, зараженість
шкідниками, вид, ступінь — кліщ, ІІ.
Задача 6.
Проаналізувати
результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно
ячменю з якістю: вологість, % — 14,5, натура, г/л — 585, масова частка білка, %
— 10, зернова домішка, % — 3, смітна домішка, % — 1,5, крупність, % — 75,
здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 90, зараженість
шкідниками, вид, ступінь — кліщ, II.
* Примітка: Студент повинен
виконати по 2-3 завдання з кожного розділу за вибором
Кількісно-якісний
облік зерна при зберіганні
Завдання 1.
Закладено на
зберігання
Результати руху зерна
в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Вересень |
17000 |
14,8 |
1,0 |
|
|
|
|
Жовтень |
21000 |
14,6 |
0,8 |
|
|
|
|
Листопад |
32000 |
14,7 |
0,8 |
|
|
|
|
Листопад |
32000 |
14,7 |
0,8 |
|
|
|
|
Лютий |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15000 |
14,7 |
0,8 |
|
|
Березень |
|
|
|
18000 |
14,7 |
1,0 |
|
Квітень |
|
|
|
36800 |
14,3 |
0,8 |
|
|
70000 |
|
|
69800 |
|
|
|
Завдання 2.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
і кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка,
% |
||
Серпень |
50000 |
14,5 |
1,0 |
|
|
|
|
Вересень |
20000 |
14,2 |
0,8 |
|
|
|
|
Жовтень |
10000 |
14,0 |
0,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Березень |
|
|
|
30000 |
13,5 |
0,8 |
|
Квітень |
|
|
|
20000 |
13,5 |
0,5 |
|
Травень |
|
|
|
29000 |
14,0 |
0,5 |
|
|
80000 |
|
|
79000 |
|
|
|
Завдання 3.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
30000 |
14,5 |
1 |
|
|
|
|
Серпень |
20000 |
14,2 |
0,8 |
|
|
|
|
Вересень |
10000 |
14,0 |
0,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
20000 |
13,5 |
0,1 |
|
Квітень |
|
|
|
15000 |
14,0 |
0,1 |
|
Травень |
|
|
|
24400 |
14,0 |
0,1 |
|
|
60000 |
|
|
59400 |
|
|
|
Завдання 4.
Закладено на зберігання
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
15000 |
16,8 |
1,5 |
|
|
|
|
Серпень |
18000 |
16,0 |
1,5 |
|
|
|
|
Вересень |
12000 |
16,5 |
1,5 |
|
|
|
|
Грудень |
|
|
|
20000 |
16,3 |
1,4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
15000 |
16.3 |
1,4 |
|
Лютий |
|
|
|
5000 |
16,2 |
1,2 |
|
Березень |
|
|
|
48300 |
16,2 |
1,2 |
|
|
45000 |
|
|
44830 |
|
|
|
Завдання 5.
Закладено на зберігання ї25
Результати руху зерна її господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, кг |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Серпень |
15000 |
14,3 |
1,7 |
|
|
|
|
Вересень |
10000 |
14,2 |
1,3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Лютий |
|
|
|
5000 |
14,0 |
1,5 |
|
Березень |
|
|
|
12000 |
14,0 |
1,4 |
|
Квітень |
|
|
|
7870 |
14,1 |
1,4 |
|
|
25000 |
|
|
24870 |
|
|
|
Завдання 6.
Закладено на зберігання 2 000 ц пшениці в
силосі елеватора.
Результати руху зерна в господарстві і його якість.
Місяць |
Надходження |
Витрати |
Щомісячні залишки,
кг |
||||
маса, ц |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
маса, ц |
вологість, % |
сміттєва домішка, % |
||
Липень |
545 |
16,2 |
2,0 |
|
|
|
|
Серпень |
628 |
15,8 |
1,5 |
|
|
|
|
Жовтень |
467 |
15,0 |
1,2 |
|
|
|
|
Листопад |
360 |
14,5 |
0,8 |
|
|
|
|
Грудень |
|
|
|
350 |
13,5 |
1,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Січень |
|
|
|
425 |
14,5 |
1,0 |
|
Лютий |
|
|
|
480 |
14,2 |
1,0 |
|
Березень |
|
|
|
500 |
13,5 |
0,6 |
|
Квітень |
|
|
|
195 |
13,0 |
0,5 |
|
|
2000 |
|
|
1950 |
|
|
|
Примітка: пояснення до
розрахункових завдань 1-10.
а) визначити втрати у
масі зерна під час зберігання, що відбулися внаслідок зміни вологості;
б) визначити втрати у
масі зерна під час зберігання, що відбулися внаслідок зміни вмісту смітних
домішок;
в) визначити середній
строк зберігай ія зерна та втрати
у масі за весь період зберігання.
Розрахунки по післязбиральному обробітку та
активному
вентилюванні зерна
1. Вирахувати усушку зерна при умові:
3.1.1. |
Початкова
вологість, т — 19, |
Кінцева вологість, %
— 14 |
3.1.2. |
Початкова
вологість, т — 18, |
Кінцева вологість,
% — 13 |
3.1.3. |
Початкова
вологість, т — 20, |
Кінцева вологість,
% — 17 |
3.1.4. |
Початкова
вологість, т — 24, |
Кінцева вологість,
% — 15 |
3.1.5. |
Початкова
вологість, т — 16, |
Кінцева вологість, % — 13 |
2. Вирахувати зміну маси зерна у зв’язку із зміною вологості:
1.2.1. |
Кількість зерна, т |
100 |
Початкова вологість, % |
20 |
Кінцева вологість, % |
14 |
5.2.2. |
Кількість зерна, т |
120 |
Початкова вологість, % |
18 |
Кінцева вологість, % |
14 |
1.2.3. |
Кількість зерна, т |
150 |
Початкова вологість, % |
16 |
Кінцева вологість, % |
13 |
1.2.4. |
Кількість зерна, т |
180 |
Початкова вологість, % |
12 |
Кінцева вологість, % |
15 |
5.2.5. |
Кількість зерна, т |
200 |
Початкова вологість, % |
14 |
Кінцева вологість, % |
17 |
3. Вирахувати середній рівень
сміттєвих домішок, якщо:
3.3.1. |
Із 150 т зерна жита |
50 т |
мало домішок |
1,0% |
50 т |
мало домішок |
3,0% |
||
50 т |
мало домішок |
2,7% |
||
3.3.2. |
Із 260 т пшениці |
100 т |
мало домішок |
1,5% |
100 т |
мало домішок |
2,0% |
||
60 т |
мало домішок |
2,5% |
||
3.3.3. |
Із 200 т ячменю |
70 т |
мало домішок |
1.0% |
80 т |
мало домішок |
2,4% |
||
50 т |
мало домішок |
1,8% |
||
3.3.4. |
Із 300 т зерна гороху |
100 т |
мало домішок |
1,6% |
100 т |
мало домішок |
2,0% |
||
70 т |
мало домішок |
2,5% |
||
30 т |
мало домішок |
3,1% |
||
3.3.5 |
Із 500 т зерна вівса |
200 т |
мало домішок |
1,0% |
200 т |
мало домішок |
1,5% |
||
100 т |
мало домішок |
2,0% |
4. Вирахувати середній рівень вологості зерна, якщо:
3.4.1. |
Із 100 т
пшениці |
50 т |
мала вологість |
12% |
30 т |
мала вологість |
16% |
||
20 т |
мала вологість |
14% |
||
3.4.2. |
Із 150 т
пшениці |
50 т |
мала вологість |
13% |
50 т |
мала вологість |
15% |
||
50 т |
мала вологість |
18% |
||
3.4.3. |
Із 200 т
жита |
70 т |
мала вологість |
10% |
60 т |
мала вологість |
12,5% |
||
70 т |
мала вологість |
15,5% |
||
3.4.4. |
Із 250 т
ячменю |
100 т |
мала вологість |
13,2% |
100 т |
мала вологість |
14,0% |
||
50 т |
мала вологість |
16,4% |
||
3.4.5. |
Із 300 т
вівса |
100 т |
мала вологість |
14,2% |
120 т |
мала вологість |
13,8% |
||
80 т |
мала вологість |
15,5% |
5. Визначити можливість і доцільність проведення
активного вентилювання зерна при умові:
|
Температура по сухому термометру, 0С |
Температура по сухому термометру, 0С |
Температура зерна, 0С |
Вологість зерна, % |
3.5.1. |
14 |
11 |
20 |
16 |
3.5.2. |
30 |
24 |
26 |
15 |
3.5.3. |
17 |
16 |
20 |
14 |
3.5.4. |
18 |
16 |
19 |
15 |
3.5.5. |
30 |
27 |
30 |
19 |
ВІДПОВІДЬ: можливо —
неможливо, доцільно — недоцільно. Чому?
Розрахунки по зберіганню соковитої продукції
1. Вирахувати необхідну кількість буртів для
зберігання 1000 т картоплі при умові:
Довжина бурта –
Ширина —
Заглиблення —
Висота насипу —
Об’ємна маса картоплі
— 0,7 т/м3;
Припливно-витяжна
вентиляція — 3 %.
2. Вирахувати необхідну кількість траншей для
зберігання 500 т моркви при умові:
Довжина траншеї —
Ширина —
Глибина
Земляні перемички
через кожні
Об’ємна маса моркви —
0,6 т/м3;
Припливно-витяжна
вентиляція — 5 %
3. Вирахувати площу буртового майданчика для
розміщення 40 буртів картоплі при умові:
Довжина бурта —
Ширина —
Ширина дороги —
Ширина доріжки —
резервна площа — 10 %
4. Вирахувати площу
буртового майданчика для розміщення буртів картоплі (задача 4.1.), траншей
моркви (задача 4.2.) при умові:
Ширина дороги —
Ширина доріжки —
Резервна площа — 10 %
5. Вирахувати
необхідну кількість засіків для зберігання 1000 т картоплі при умові:
Довжина засіка —
Ширина —
Висота насипу —
Об’ємна маса картоплі
— 0,65 т/м
6. Вирахувати об’єм земляних робіт, що необхідно
виконати при зберіганні картоплі і овочів в 50 буртах розміром:
Довжина бурта —
Ширина —
Заглиблення —
Висота насипу —
Природні втрати плодоовочевої продукції при зберіганні
1. Знайдіть
природні втрати в 5000 т картоплі, яка зберігалася у буртах з 20 вересня по 1
квітня.
2. Знайдіть природні втрати в 50 т моркви, яка зберігалася у буртах з
перешарованих піском із 10 жовтня по 20 січня.
3. Знайдіть природні втрати в 20 т столових буряків, які зберігалися у
сховища без штучного охолодження з 15 квітня по 20 березня,
4. Знайдіть природні втрати в 50 т білоголової капусти, яка зберігалася у
буртах з 1 листопада по 1 лютого.
5. Знайдіть природні втрати в 50 т
зимових сортів яблук, які зберігалися у холодильнику з 1 листопада по 20
лютого.
6. Знайдіть природні втрати в 30 т цибулі-ріпки, яка зберігалася у стаціонарному сховищі без
штучного охолодження з 10 вересня по 10 березня.
7. Знайдіть природні втрати в 150 т картоплі, яка зберігалася у
спеціалізованому сховищі з 5 вересня по 15 грудня.
8. Знайдіть природні втрати в 40 т буряків, які зберігалися у буртах з 1
жовтня по 1 березня.
9. Знайдіть природні втрати в 15 т часнику, який зберігався у стаціонарному
сховищі без штучного охолодження з 1 вересня по 15 січня.
10. Знайдіть
природні втрати в 1000 т картоплі, яка зберігалася
у спеціалізованому сховищі з 10 жовтня по 15 березня.
Розрахунки по кількості та якості льоносировини
1. Вирахувати залікову масу і визначити номер льонотрести при умові:
Вологість партії —
22,0
Засміченість — 7,0%
Вихід довгого волокна
— 15,5%
Колір волокна — 2,7
Фізична маса партії —
200 т
2. Визначити номер і залікову масу 85 т льонотрести якщо первинна маса 10 горсток була —
3. Визначити номер льонотрести
при умові: перероблено на СМТ-200 — 10 горсток загальною масою
4. Вирахувати залікову масу
і визначити номер льонотрести при умові:
Вологість партії — 20
%
Засміченість — 4 %
Вихід довгого волокна
— 18%
Колір волокна — 3,5
Фізична маса партії —
150 т