Основи побудови фінансового обліку

 

Мета:   вивчити стандартні вимоги до методів і процедур ведення бухгалтерського обліку

Практична частина

Завдання 1

Знайти відповідне вивчення для кожного наведеного терміну

Термін

Визначення

1.Меморіально-ордерна форма бухгалтерського обліку

А. Всі дані з первинних документів вводяться в компютер і на їх підставі за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення формуються форми бухгалтерського обліку і звітності

2. Спрощена форма бухгалтерського обліку

Б.Основою такої форми є журнали-ордери, допоміжні відомості, розроблені таблиці, регістри аналітичного обліку

3.Автоматизована система бухгалтерського обліку

В. Систематичний перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для реєстрації господарських операцій

4. Журнально-ордерна форма бухгалтерського обліку

Г.Форма, при якій дані з первинних і накопичу вальних документів переносяться в меморіальні ордери, які записують в реєстраційний журнал, а потом в Головну книгу, аналітичний облік ведеться на картках

5. План рахунків

Д. Рахункова формула, яка складаеться з одного рахунку, що дебетується, і декількох, що кредитуються, і навпаки, з одного рахунку, що кредитується, і декількох рахунків, що дебетуються

6.Аналітичний рахунок

Е. Зазначення бухгалтерських рахунків (регістрів), за допомогою яких відображається господарська операція, в первинних документах

7. Синтетичний рахунок

Є. Рахунки, які дають узагальнені показники по економічно однорідних групах засобів, їх джерел і господарських процесів в грошовому вимірнику

8. Бухгалтерська проводка

Ж. Використовується субєктами малого підприємництва

9. Котирування

З. Рахунки, які деталізують зміст синтетичних рахунків і відображають окремі види засобів, їх джерел і господарських порцесів

10. Проста проводка

И. Рахункова формула, яка складається з одного рахунку, що дебетується, та одного , що кредитується

11. Складна проводка

І. Запис однієї суми одночасно в два різні регистри

 

 

Завдання 2

На підставі Закону України “Про бухгалтерського обліку та фінансову звітність в Україні” дати відповіді на питання.

1.     Що розуміють під активами підприємства? Навести приклади та обґрунтувати їх.

2.     Які принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності передбачені Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”? Охарактеризувати їх.

3.     З якою метою ведеться бухгалтерський облік та складається фінансова звітність.

4.     Хто несе відповідальність на підприємстві за ведення бухгалтерського обліку?

5.     Який порядок організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві?

6.     Що є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій?

7.     Для чого проводять інвентаризацію активів і забовязань? Ким визначається обєкти і періодичність проведення інвентаризації?

8.     В яких випадках і з якою метою складається консолідована звітність?

9.     Що розуміють під звітним періодом? Який термін покладений в його основу?

10.                       Які вимоги висуваються до складання фінансової звітності?

11.                       Хто здійснює конроль за додержанням законодавства про бухгалтерський облік та фінансову звітність?

12.                       Яка інформація фінансової звітності підлягає оприлюдненню?

13.                       Який порядок вилучення первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку на підприємстві? Ким він здійснюється?

 

Завдання 3

 

Вказати кореспонденцію рахунків та первинні документи на підставі наведених господарських операцій.

1 варіант

II варіант

1.     Збільшено статутний капітал чистого прибутку звітного періоду

2.     Списано вартість використаних на загально виробничі потреби запасних частин

3.     В касу підприємства надійшла готівка від покупців за раніше одержані товари, роботи, послуги

4.     Нарахованный  знос основних засобів адміністративного призначення

5.     Надійшли від постачальників товари

6.     Відображено вартість матеріалів, внесених засновниками в рахунок поповнення статутного капіталу

1.     Списана собівартість проданої      продукції врожаю поточного

періоду.

2.     Одержана і здана на склад готова продукція вироблена в

галузі рослинництва

3.     Видано із каси готівкою   підзвітній особі на витрати

 по відрядженню.

4.     Списана вартість кормів виданих молодняку великої рогатої худоби.

5.     Утриманий податок з доходів фізичних осіб з заробітної плати.

6.     Нараховано на покупця заборгованість закуплену ним продукцію, як виручка.

 

 

 

 

Самостійна робота

 

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

№ 1 Бухгалтерський  облік, його суть і значення

             5                     

2

№ 2 Предмет і метод бухгалтерського обліку

             5                           

3

 № 3 Документація господарських операцій

             16        

  4

№4 Бухгалтерський  баланс

             10      

5

 № 5 Система рахунків і порядок відображення  на них господарських операцій                                             

              22

            

  6

№ 6 Принципи  обліку  господарських  операцій основної діяльності

             28

7

 № 7 План рахунків. Класифікація рахунків.

             4

8

 № 8 Регістри і форми обліку

             16

9

 № 9 Інвентаризація активів і зобов’язань

             6

10

№ 10 Основи бухгалтерської звітності

              6

 

                                            Разом

          118