Обрезка плодовых и ягодных культур

Обрізування плодових і ягідних культур

 

методичні рекомендації до практичного навчання

з дисципліни “Технологія виробництва плодів і ягід”

 

У посібнику надаються практичні поради, теоретичні вказівки та прикладні завдання з навчальної практики з обрізування плодових та ягідних культур.

 

 Зміст

I.            Введення.

II.        Інструкція з охорони праці при окуліруванні плодових підщеп.

III.    Методичні рекомендації й практичні заняття з окулірування.

  1. Вивчення садових інструментів і оволодіння прийомами підготування їх до роботи. Оволодіння прийомами обрізування

  2. Формування крони й обрізування молодих дерев у загущених (об'ємних) садах зерняткових і кісточкових порід

  3. Формування й обрізування в молодих пальметтних садах яблуні і груші

  4. Формування й обрізування дерев у суперінтенсивних садах яблуні і груші

  5. Обрізка дерев зерняткових порід у плодоносних садах

  6. Обрізування дерев вишні, черешні, зливи, аличі, абрикоса в плодоносних садах загущеного типу

  7. Формування й обрізування персика

  8. Обрізування ягідних кущів

IV.    Список літератури.

 

 

Введення

 

          Обрізування – один із самих давніх прийомів догляду за плодовим деревом і ягідним кущем. Перші згадування про обрізування відносяться до III століття до н.е. Вже в той час обрізування вважали радикальним засобом регулювання росту і плодоносіння. Так, Колумелла – древній римський філософ і великий знавець агрономії вважав, що обробка саду – це прохання, добриво його – допомога, а обрізування – примус дерев плодоносити.

         Протягом багатовікової агрономії удосконалювалася, відшліфовувалася техніка виконання обрізування, розроблялися нові прийоми регулювання росту і плодоносіння. Однак обрізування дотепер залишається одним із самих складних питань агротехніки. Жодне з заходів щодо догляду за рослинами не викликає так багато суперечок і суперечливих суджень, як обрізування. Це, узагалі ж, і зрозуміло. Величезна кількість плодових культур, а усередині кожної культури велика кількість сортів, які розрізняються по характеру росту і плодоносіння, припускає різну реакцію рослин на видалення  галузі чи зміна їхнього положення в просторі. Стан рослин зв'язаний з їхнім віком, особливостями експлуатації, забезпеченості вологою й елементами харчування і т.д.

         Істотний вплив на мету обрізування роблять економічні умови:  вимоги до скорочення підготовчого періоду і плодоносінню, кількісним і якісним показникам врожаїв, собівартість виробництва продукції, скороченню витрат ручної праці. Це змушує постійно шукати найбільш раціональні форми і способи обрізування, що відповідають сучасним вимогам виробництва.

         Необхідно враховувати, що обрізування – це тільки одна зі складових частин  загального комплексу заходів з догляду за рослинами. З іншого боку, жоден з існуючих агротехнічних прийомів не в змозі замінити обрізування.

         Правильне і своєчасне обрізування на фоні гарної агротехніки відповідає більш ранньому початку і швидкому наростанню плодоносіння, одержанню щорічних врожаїв, поліпшенню якості плодів, зручності проведення робіт після обрізування, обробки проти шкідників і хвороб, зборі врожаю, раціональному використанню площі саду.

         У даних методичних рекомендаціях основна увага приділяється питанням практичного навчання студентів обрізування плодових культур і ягідних кущів. Розглядаються перспективні форми стосовно до конструкцій сучасних насаджень, що забезпечують ранні і високі врожаї з низькою собівартістю плодів.  Визначене місце відведене опису основ  формування крони й обрізування,  без знання яких важко розібратися в різноманітті систем формування і правильно проводити обрізування плодових дерев.

 

 

  

ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці при обрізуванні саду

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.     До роботи при обрізуванні саду допускаються особи, що пройшли інструктаж з охорони праці і засвоїли безпечні методи і прийоми роботи.

2.     Особи, які працюють на обрізуванні саду, повинні суворо додержувати виробничої дисципліни.

3.     Робота повинна проводитись тільки у встановлений час (за винятком аварійних ситуацій) і виконуватись в суворій відповідності з отриманою робочою кваліфікацією.

4.     ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: самостійно змінювати своє робоче місце, зазначене бригадиром, і виконувати сторонні, не пов'язані з нарядом, роботи.

5.     Категорично забороняється вживати спиртні напої на робочому місці.

6.     Під час відпочинку і перерви на обід студенти повинні знаходитися у чітко встановлених місцях.

 

ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

1.     Перед початком роботи обрізувач повинен перевірити стан інструмента, бути одягненим у зручний одяг і взуття.

2.     Секатор повинний мати обмежник сходження рукояток, що повинен забезпечити сходження рукояток не більш 15 мм.

3.     Пружина секатора повинна вільно розводити ножі без заїдань.

4.     Секатор повинен бути добре і правильно наточений, рукоятки гладкими, без задирок, згинів і тріщин.

5.     Ножівка повинна бути добре і правильно наточена.

6.     Полотнина ножівки і її рукоятка повинні бути гладкими, без задирок.

7.     Під час руху на роботу секатор і ножівка повинні бути в чохлах.

 

ПІД ЧАС РОБОТИ

1.     Студенти коледжу обрізування саду ведуть під керівництвом керівників чи бригадира відділення.

2.     Ліву руку від ножів секатора тримати на відстані 15-20 см.

3.     При заточенні і виправленні секатора забороняється користатися брусками коротше 10 см.

4.     Забороняється перевіряти гостроту леза секатора пальцями рук чи коротким обрізком гілки.

5.     При відпилюванні  старих рукавів тримати ліву руку від місця зрізу не ближче 15-20 см.

6.     Ставати тільки на випробувану і добре встановлену драбину. На дерево ставати тільки на міцні скелетні гілки і не залазити на вершини дерев, а діставати гілки за допомогою спеціальних гаків, не стрибати з дерева.

7.     Забороняється робити обрізування за поганих погодних умовах (мокрі дерева).

8.     Всі операції з обрізування саду робити  тільки з таким розрахунком, щоб гілки, які випадково вирвалися, не могли заподіяти травму очей і обличчя.

9.     Під час роботи не слід відволікати працюючого розмовами і діями, це може призвести до нещасного випадку.

 

ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

1.     Забрати у встановлені місця драбини.

2.     Під час руху з роботи секатор і ножівка повинні лежати в чохлах.

3.     У разі потреби здати секатор чи ножівку для точіння, зламані інструменти здати в ремонт.

 

ПРИ АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

1.     Якщо стався нещасний випадок, ушкоджене місце  необхідно залити йодом і забинтувати.

2.     Промивати рани водою, а також забинтовувати брудними ганчірками забороняється, тому що це може призвести до зараження ран.

3.     При переломах накладається шина.

4.     Знайшовши на робочому місці неполадки й установивши неможливість їхнього усунення власними силами, студент зобов'язаний сповістити про це керівнику практики і не починати роботи без відповідного дозволу.

5.     У випадку травмування негайно повідомити керівнику практики чи очевидцю і зберегти до розслідування обстановку на робочому місці таку, якою вона була в момент травмування.

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

1.     Плодові, ягідні культури і технологія їхнього оброблення / Під ред. В.І.Якушева – М.: Агропромиздат, 1988. - 543 с.: іл.

2.     Плодівництво і виноградарство з основами інтенсифікації / Під ред. Е.А.Верновского - Київ: Вища школа, 1984. - 455 с.

3.     Практикум по плодівництву / Під ред. В.А.Колесникова – М.: «Колос», 1981. - 335 с.

4.     Практикум по плодівництву / Під ред. В.М.Горенова – М.: «Колос»,1981. - 335 с.

5.     Обрізка плодових і ягідних кущів / Під ред. Р.П. Кудрявец, альбом, 2-і видання перероблене і доповнене – М.: « Колос»,1998. - 224 с. з іл.

6.     Плодівництво - за редакцією А.О.Грицаенко – К.: «Врожай», 2000. - 432 с.