Стандартизация и управление качеством

 Розрахункові завдання

Реалізація зерна в залежності від якості

 

Задача 1.

Встановити, до якого класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 750, вологість, % — 17,5, зернова домішка, % — 6,0, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % — 1,0, масова частка білка, % — 13,5, масова частка сирої клейковини, % — 25,0, якість клейковини, група — І, число падін­ня, с — 210.

Задача 2.

Встановити, до якого класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 745, вологість, % — 15,0 зернова домішка, % — 8,5, смітна домішка, % — 2,0, масова частка білка, % — 12,5, масова частка сирої клейковини, % — 26,5, якість клейковини, група — II, число падіння, с — 182.

 

Задача 3.

Встановити, до якого класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці інших типів, % — 15, натура, г/л — 760, вологість, % — 16,5, скловидність, % — 65, зернова домішка, % — 8,4, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,4, масова частка білка, % — 16,2, число падіння, с — 245.

Задача 4.

Встановити, до якого класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці інших типів, % — 8, натура, г/л — 748, вологість, % — 14,5, скловидність, % — 45, зернова домішка, % — 11,3, смітна домішка, % — 3,3, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,7, масова частка білка, % — 13,5, число падіння, с — 195.

Задача 5.

Проаналізувати результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно ячменю з якістю: вологість, % — 13,0, натура, г/л — 610, масова частка білка, % — 15, зернова домішка, % — 1,5, смітна домішка, % — 3, крупність, % — 90, здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 96, зараженість шкідниками, вид, ступінь — кліщ, ІІ.

Задача 6.

Проаналізувати результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно ячменю з якістю: вологість, % — 14,5, натура, г/л — 585, масова частка білка, % — 10, зернова домішка, % — 3, смітна домішка, % — 1,5, крупність, % — 75, здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 90, зараженість шкідниками, вид, ступінь — кліщ, II.

 

* Примітка: Студент повинен виконати по 2-3 завдання з кож­ного розділу за вибором

 

Кількісно-якісний облік зерна при зберіганні

 

Завдання 1.

Закладено на зберігання 70 000 кг сорго в тарі.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щоміся­чні зали­шки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Вересень

17000

14,8

1,0

 

 

 

 

Жовтень

21000

14,6

0,8

 

 

 

 

Листопад

32000

14,7

0,8

 

 

 

 

Лютий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15000

14,7

0,8

 

Березень

 

 

 

18000

14,7

1,0

 

Квітень

 

 

 

36800

14,3

0,8

 

 

70000

 

 

69800

 

 

 

 

Завдання 2.

Закладено на зберігання 80 000 кг жита насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, і кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва до­мішка, %

Серпень

50000

14,5

1,0

 

 

 

 

Вересень

20000

14,2

0,8

 

 

 

 

Жовтень

10000

14,0

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березень

 

 

 

30000

13,5

0,8

 

Квітень

 

 

 

20000

13,5

0,5

 

Травень

 

 

 

29000

14,0

0,5

 

 

80000

 

 

79000

 

 

 

 

 

 

Завдання 3.

Закладено на зберігання 60 000 кг пшениці насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

30000

14,5

1

 

 

 

 

Серпень

20000

14,2

0,8

 

 

 

 

Вересень

10000

14,0

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

20000

13,5

0,1

 

Квітень

 

 

 

15000

14,0

0,1

 

Травень

 

 

 

24400

14,0

0,1

 

 

60000

 

 

59400

 

 

 

 

Завдання 4.

Закладено на зберігання 45 000 кг гороху насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

15000

16,8

1,5

 

 

 

 

Серпень

18000

16,0

1,5

 

 

 

 

Вересень

12000

16,5

1,5

 

 

 

 

Грудень

 

 

 

20000

16,3

1,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

15000

16.3

1,4

 

Лютий

 

 

 

5000

16,2

1,2

 

Березень

 

 

 

48300

16,2

1,2

 

 

45000

 

 

44830

 

 

 

 

Завдання 5.

Закладено на зберігання ї25 000 кг ячменю насипом.

Результати руху зерна її господарстві і його якість.

Місяць

 

 

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Серпень

15000

14,3

1,7

 

 

 

 

Вересень

10000

14,2

1,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий

 

 

 

5000

14,0

1,5

 

Березень

 

 

 

12000

14,0

1,4

 

Квітень

 

 

 

7870

14,1

1,4

 

 

25000

 

 

24870

 

 

 

 

Завдання 6.

Закладено на зберігання 2 000 ц пшениці в силосі елеватора.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, ц

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, ц

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

545

16,2

2,0

 

 

 

 

Серпень

628

15,8

1,5

 

 

 

 

Жовтень

467

15,0

1,2

 

 

 

 

Листопад

360

14,5

0,8

 

 

 

 

Грудень

 

 

 

350

13,5

1,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

425

14,5

1,0

 

Лютий

 

 

 

480

14,2

1,0

 

Березень

 

 

 

500

13,5

0,6

 

Квітень

 

 

 

195

13,0

0,5

 

 

2000

 

 

1950

 

 

 

Примітка: пояснення до розрахункових завдань 1-10.

а) визначити втрати у масі зерна під час зберігання, що відбулися вна­слідок зміни вологості;

б) визначити втрати у масі зерна під час зберігання, що відбулися вна­слідок зміни вмісту смітних домішок;

в) визначити середній строк зберігай ія зерна та втрати у масі за весь період зберігання.

 

Розрахунки по післязбиральному обробітку та активному

вентилюванні зерна

1. Вирахувати усушку зерна при умові:

1.1.

Початкова вологість, т — 19,

Кінцева вологість, % — 14

1.2.

Початкова вологість, т — 18,

Кінцева вологість, % — 13

1.3.

Початкова вологість, т — 20,

Кінцева вологість, % — 17

1.4.

Початкова вологість, т — 24,

Кінцева вологість, % — 15

1.5.

Початкова вологість, т — 16,

Кінцева вологість, % — 13

 

 

 

 

2. Вирахувати зміну маси зерна у звязку із зміною вологості:

2.1.

Кількість

зерна, т

100

Початкова

вологість, %

20

Кінцева

вологість, %

14

2.2.

Кількість

зерна, т

120

Початкова

вологість, %

18

Кінцева

вологість, %

14

2.3.

Кількість

зерна, т

150

Початкова

вологість, %

16

Кінцева

вологість, %

13

2.4.

Кількість

зерна, т

180

Початкова

вологість, %

12

Кінцева

вологість, %

15

2.5.

Кількість

зерна, т

200

Початкова

вологість, %

14

Кінцева

вологість, %

17

 

3. Вирахувати середній рівень сміттєвих домішок, якщо:

3.1.

Із 150 т зерна жита

50 т

мало домішок

1,0%

50 т

мало домішок

3,0%

50 т

мало домішок

2,7%

3.2.

Із 260 т пшениці

100 т

мало домішок

1,5%

100 т

мало домішок

2,0%

60 т

мало домішок

2,5%

3.3.

Із 200 т ячменю

70 т

мало домішок

1.0%

80 т

мало домішок

2,4%

50 т

мало домішок

1,8%

3.4.

Із 300 т зерна гороху

100 т

мало домішок

1,6%

100 т

мало домішок

2,0%

70 т

мало домішок

2,5%

30 т

мало домішок

3,1%

3.5

Із 500 т зерна вівса

200 т

мало домішок

1,0%

200 т

мало домішок

1,5%

100 т

мало домішок

2,0%

 

4. Вирахувати середній рівень вологості зерна, якщо:

4.1.

Із 100 т пшениці

50 т

мала вологість

12%

30 т

мала вологість

16%

20 т

мала вологість

14%

4.2.

Із 150 т пшениці

50 т

мала вологість

13%

50 т

мала вологість

15%

50 т

мала вологість

18%

4.3.

Із 200 т жита

70 т

мала вологість

10%

60 т

мала вологість

12,5%

70 т

мала вологість

15,5%

4.4.

Із 250 т ячменю

100 т

мала вологість

13,2%

100 т

мала вологість

14,0%

50 т

мала вологість

16,4%

4.5.

Із 300 т вівса

100 т

мала вологість

14,2%

120 т

мала вологість

13,8%

80 т

мала вологість

15,5%

 

5. Визначити можливість і доцільність проведення активного венти­лювання зерна при умові:

 

Температура по

сухому

термометру, 0С

Температура по

сухому

термометру, 0С

Температура

зерна, 0С

Вологість

зерна, %

5.1.

14

11

20

16

5.2.

30

24

26

15

5.3.

17

16

20

14

5.4.

18

16

19

15

5.5.

30

27

30

19

 

ВІДПОВІДЬ: можливо — неможливо, доцільно — недоцільно. Чому?

 

Розрахунки по зберіганню соковитої продукції

1.  Вирахувати необхідну кількість буртів для зберігання 1000 т картоплі при умові:

Довжина бурта – 30 м;

Ширина — 2,5 м;

Заглиблення — 0,25 м;

Висота насипу — 1,5 м;

Об’ємна маса картоплі — 0,7 т/м3;

Припливно-витяжна вентиляція — 3 %.

2.  Вирахувати необхідну кількість траншей для зберігання 500 т моркви при умові:

Довжина траншеї — 20 м;

Ширина — 1,0 м;

Глибина -1,0 м;

Земляні перемички через кожні 4 м завширшки — 0,25 м;

Об’ємна маса моркви — 0,6 т/м3;

Припливно-витяжна вентиляція — 5 %

3.  Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення 40 буртів картоплі при умові:

Довжина бурта — 40 м;

Ширина — 2,5 м;

Ширина дороги — 6 м;

Ширина доріжки — 4 м;

резервна площа — 10 %

4. Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення бу­ртів картоплі (задача 4.1.), траншей моркви (задача 4.2.) при умові:

Ширина дороги — 6 м;

Ширина доріжки — 4 м;

Резервна площа — 10 %

5.    Вирахувати  необхідну  кількість засіків  для зберігання 1000 т картоплі при умові:

Довжина засіка — 5 м;

Ширина — 4 м;

Висота насипу — 2,5 м;

Об’ємна маса картоплі — 0,65 т/м

6.  Вирахувати об’єм земляних робіт, що необхідно виконати при зберіганні картоплі і овочів в 50 буртах розміром:

Довжина бурта — 30 м;

Ширина — 2,5 м;

Заглиблення — 0,25 м;

Висота насипу — 1,5 м

 

 Природні втрати плодоовочевої продукції при зберіганні

1. Знайдіть природні втрати в 5000 т картоплі, яка зберігалася у буртах з 20 вересня по 1 квітня.

2. Знайдіть природні втрати в 50 т моркви, яка зберігалася у буртах з перешарованих піском із 10 жовтня по 20 січня.

3. Знайдіть природні втрати в 20 т столових буряків, які зберіга­лися у сховища без штучного охолодження з 15 квітня по 20 березня,

4. Знайдіть природні втрати в 50 т білоголової капусти, яка зберігалася у буртах з 1 листопада по 1 лютого.

5. Знайдіть природні втрати в 50 т зимових сортів яблук, які зберігалися у холодильнику з 1 листопада по 20 лютого.

6. Знайдіть природні втрати в 30 т цибулі-ріпки, яка зберігала­ся у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 10 вересня по 10 березня.

7. Знайдіть природні втрати в 150 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 5 вересня по 15 грудня.

8. Знайдіть природні втрати в 40 т буряків, які зберігалися у буртах з 1 жовтня по 1 березня.

9. Знайдіть природні втрати в 15 т часнику, який зберігався у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 1 вересня по 15 січня.

10. Знайдіть природні втрати в 1000 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 10 жовтня по 15 березня.