Технология хранения и переработки

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

з дисципліни

«Зберігання і переробка сільськогосподарської продукції»

 

Пояснювальна записка

Тести, запропоновані для перевірки знань студентів розроблено відповідно до навчальної програми з дисципліни «Технології зберігання та переробки продукції рослинництва».

Зміст тестів відображає основні розділи курсу. Їх мета — оцінити рівень аналітичного мислення студентів, запас теоретичних і практичних знань.

Комплексна контрольна робота містить 66 тестових завдань. В кожному з них по 5-7 варіантів відповідей.

Всі тестові завдання чітко диференційовані за двома рівнями складності. Визначено шкали і параметри оцінювання.

Тестові завдання базового (середнього) рівня складності спрямовані на визначення ступеня оволодіння студентами основними категоріями і поняттями науки «Технології зберігання та переробки продукції рослинництва» в їх взаємозв’язках. Цей рівень передбачає виконання тестових завдань різних розділів курсу. Шкала оцінювання — до 100 балів.

Тестові завдання нормативного (вищого) рівня складності передбачають визначення ступеня сформованості у майбутніх фахівців умінь аналізувати, узагальнювати і описувати засобами технології зберігання, переробки, виробничі процеси, визначати тенденції їх роз­витку. Шкала оцінювання — понад 75 балів.

Відсутність відповіді або неправильна відповідь оцінюється 0 балів.

Тести розраховані на 20-30 хвилин.

Таким чином диференційовані тестові завдання зорієнтовані як на контроль знань, так і на самоосвіту студентів, формування в них системного мислення, що має важливе значення для досягнення висо­кого професійного рівні майбутніх спеціалістів.

Студент виконує тестові завдання по мірі вивчення теоретично­го матеріалу і звітує перед викладачем.

 

 

Наукові принципи зберігання рослинницької продукції

Питання 1.

100

На яких принципах базується зберігання продукції рослинництва:

 

Біоз

 

Гемібіоз

 

Анабіоз

 

Психроанабіоз

 

Ценоанабіоз

 

Абіоз

 

Хемібіоз

Питання 2.

100

Чи можна ввести продукцію в стан абіозу та забезпечити тривале зберігання консервованої продукції через застосування:

 

Температуру вищі; + 1000С

 

Температуру 80-850С

 

Сульфітацію

 

Маринування з використанні оцтової кислоти

 

Використання сорбіцинової кислоти

 

Струм УВЧ та СВЧ

 

Променеву стерилізацію

 

Післязбиральна обробка та зберігання зернових мас

Питання 3.

100

До складу зернової маси входить компоненти:

 

Волога

 

Металодомішки

 

Зерна основної культури

 

Мікроорганізми

 

Суха речовина

 

Кліщі і комахи

 

Попітря

 

Питання 4.

100

Зернова маса має такі фізичні властивості:

 

Вміст сухих речовин

 

Сипкість

 

Здатність до транспортування

 

Шпаруватість

 

Консистенцію

 

Смак

 

Сорбіційні властивості

 

Питання 5.

100

В зерновій масі відбуваються фізіологічні процеси:

 

Втрата вологи

 

Дихання

 

Післязбиральне достигання

 

Втрата сухої речовини

 

Життєдіяльність мікроорганізмів

 

Перерозподіл хімічного складу

 

Втрата вологи

Питання 6.

100

Зернова маса добре зберігається при вологості:

 

До критичної

 

Критичній

 

Вище критичної

 

Середній

 

Високій

 

Низькій

 

Питання 7.

100

Технологічна якість зерна злаків продовольчого призначення характеризується:

 

Вмістом сухої речовини

 

Вологістю

 

Масою 1000 зернин

 

Натурою

 

Вмістом домішок

 

Консистенцією

 

Схожістю

 

Питання 8.

100

Критична вологість зерна злаків знаходиться в межах, %:

 

5-7

 

8-10

 

11-13

 

13-14

 

15-16

 

17-18

 

Питання 9.

100

До посівних якостей зерна насінного призначення відносяться:

 

Натура

 

Маса 1000 зерен

 

Сипкість

 

Схожість

 

Енергія проростання

Питання 10.

100

Органолептичні показники якості зерна, які визначають для кож­ної партії:

 

Колір

 

Вологість

 

Запах

 

Смак

 

Вміст травмованих зерен

Питання 11.

100

Зернова маса вважається вже охолодженою при максимальній позитивній температурі:

 

0

 

+5

 

+10

 

+15

 

-2

Питання 12.

100

До найголовніших факторів, що визначають висоту насипу зерна належать:

 

Тип сховища

 

Висота засіків

 

Вологість зерна

 

Пора року

 

Місткість сховищ

 

Цільове призначення зерна

Питання 13.

100

Зерно злаків з вологістю до 14 % можна зберігати насипом висо­тою, м:

 

-2

 

-3

 

-4

 

-5

 

Без обмежень

Питання 14.

100

На інтенсивність біохімічних процесів зерна впливають:

 

Наявність шкідників

 

Температура

 

Хімічний склад

 

Вологість зерна

 

Розмір зерна

 

Доступ кисню

Питання 15.

100

На інтенсивність дихання зерна насінного призначення впливає:

 

Маса зерен

 

Температура

 

Доступ світла

 

Вологість

 

Доступ кисню

 

Сипкість

Питання 16.

100

Самозігрівання зерна є наслідком:

 

Ущільнення маси

 

Дихання

 

Сипкості

 

Розвитку мікроорганізмів

 

Самосортування

 

Життєдіяльності комах і кліщів

 

Питання 17.

100

Самозігріванню   зерна   сприяють   наступні   фізичні   властивості зернових мас:

 

Сипкість

 

Теплопровідність

 

Шпаруватість

 

Теплоємкість

 

Кут скочування

 

Кут тертя

Питання 18.

100

Наслідком самозігрівання: зерна є:

 

Покращення посівних властивостей

 

Втрата в масі

 

Проростання

 

Потемніння

 

Набуття токсичним властивостей

 

Підвищення активності ферментів

 

Питання 19.

100

Допустима температура нагріву зерна при тепловому сушінні за лежить від:

 

Культури

 

Натури

 

Вихідної вологості зерна

 

Наявності шкідників

 

Цільового призначення зерна

 

Травмованості зерна

 

Питання 20.

100

Для сушіння насіння бобових культур не придатні сушарки:

 

Шахтні

 

Барабанні

 

Рециркуляційні

 

Черінні (подові)

 

Камерні

 

 

Питання 21.

100

Для проведення повітряно-сонячного сушіння зерна злаків потріб­но дотримуватись правил:

 

Висота насипу, см:

 

4-5 см

 

10-15 см

 

15-20 см

 

Тип майданчика:

 

Трамбована земля

 

Бетонований

 

Асфальтований

 

Дерев’яний

 

Накритий брезентом

 

Питання 22.

100

За допомогою активного вентилювання насіння, що зберігається можна досягти:

 

Зменшення вологості

 

Обігрів

 

Охолодження

 

Підвищення схожості

 

Обновлення складу повітря

 

Підтримання оптимальної схожості

 

 

Питання 23.

100

Можливість і доцільність активного вентилювання зерна можна встановити за допомогою:

 

Термометри

 

Психрометра

 

Планшеток (номограм)

 

Таблиць

 

Паспортних даних вентилятора

 

Характеристики погодних умов

 

Порівняння фактичної та рівноважної вологості

 

 

Питання 24.

100

Природні втрати зерна при тривалому зберіганні залежать від:

 

Строку зберігання

 

Способу зберігання

 

Кількості перевалок

 

Культури

 

Хімічного складу

 

Пори року

 

Цільового призначення

 

Основи переробки зерна

Питання 25.

75

Вкажіть вимоги до зерна пшениці, що йде на переробку, повинно мати:

 

Вміст смітної домішки не більше 1%

 

Вміст смітної домішки не більше 2%

 

Вміст смітної домішки не більше 5%

 

Вміст шкідливої домішки не більше 0,1%

 

Вміст шкідливої домішки не більше 0,05%

 

Вміст зернової домішки не більше 4%

 

Вміст зернової домішки не більше 5%

 

Вміст зернової домішки не більше 10%

 

Питання 26.

75

Пшеничне борошно 1-го сорту повинно відповідати вимогам:

 

Вміст сирої клейковини не менше 30%

 

Вміст сирої клейковини не менше 25%

 

Вологість не більше 15%

 

Вологість не більше 14%

 

Зараженість не допускається

 

Зараженість кліщем І ступеню допускається

 

Питання 27.

100

Позитивні процеси, що проходять в борошні:

 

Побіління

 

Окислення і розклад жиру

 

Зниження активності протеаз

 

Активізація діяльності мікрофлори

 

Поява побічних запахів

 

Питання 28.

100

Необхідні умови для тривалого збкерання борошна

 

Добрий доступ кисню

 

Добрий доступ кисню необов’язковий

 

Температура зберігання + 100С і нижче

 

Температура зберігання +2+50С

 

Відносна вологість повітря не більше 60%

 

Відносна вологість повітря більше 60%

 

 

Питання 29.

100

Показники якості зерна, ще сприяють більшому виходу крупи з пшениці

 

Однорідність зерна за типом

 

Однорідність за сортом

 

Вирівняність зерна

 

Скловиднічсть зеряа висока

 

Скловидність зерна низька

 

Високий вміст оболонок

 

Низький вміст обоїтонок

 

Питання 30.

75

Фактори, що позитивно впливають на тривале зберігання крупи

 

Можна використовувати мяку тару бувшу у використанні

 

Треба використати лиш нові мішки

 

Краще зберігати при температурі до +100С

 

Краще температур і вище +100С

 

Відносна вологість повітря в сховищі повинна бути не більше 60%

 

Відносна вологість повітря в сховищі повинна бути не більше 70%

 

Питання 31.

100

Насіння соняшнику як промислову сировину не характеризують показники:

 

Вологість

50

Травмованість

 

Смітна домішка

50

Розмір насіння

 

Олійна домішка                                                                     

 

Вміст олії                                                                   

 

Зараженість шкідниками                                                                     

 

Схожість

 

 

Післязбиральна обробка, зберігання картоплі та плодоовочевої

Продукції

Питання 32.

100

Вкажіть параметри оптимального режиму зберігання бульб карто­плі:

 

Температура, 0С

 

2-4

 

0-2

 

1-5

 

-1-0

 

-5-10

 

Відносна вологість повітря, %

 

85-95

 

75-85

 

60-70

 

90-35

 

85-90

Питання 33.

100

Бульби картоплі зберігають переважно в сховищах таких типів:

 

Стаціонарних, насипом

 

Стаціонарних, в засіках

 

Стаціонарних, в контейнерах

 

Стаціонарних, в ящиках

 

Польових кагатах з природним вентилюванням

 

Польових кагатах з перешаруванням землею

Питання 34.

100

Природні втрати картоплі, овочів та плодів не залежать переважно від:

 

Виду продукції

 

Товарного сорту

 

Способу зберігання

 

Строку зберігання

 

Пори року зберігання

 

Кількості сортувань

 

 

Консервування плодоовочевої продукції

Питання 35.

75

Яку консервовану продукцію не отримують ферментативним (мікробіологічним способом)?

 

Квашену капусту

 

Солоні огірки, помідори, гриби

 

Вино

 

Мочені яблука

 

Мариновані овочів, гриби

 

Питання 36.

75

Що є консервантом солоних огірків?

 

7-8%-ний розчин солі

 

1%-на коїщентрація молочної кислоти

 

5-6% розчин солі

 

Часник та інші спеції

 

Червоний перець та інші спеції

 

Питання 37.

75

Умови, які необхідні для швидкого отримання високоякісної ква­шеної капусти

 

Наявність осмотичного тиску в клітинах тканин капусти

 

Аеробні змови

 

Анаеробні умови

 

Температура бродіння 5-100С

 

Температура бродіння 15-200С

Питання 38.

100

Обов’язкові умови до овочів і плодів, призначених для консервування

 

Однорідність

 

Стан тургору

 

Плоди можуть бути вялими

 

Наявність високого вмісту сухих речовин

 

Високий зміст вітамінів

Питання 39.

100

Для виготовлення консервованих овочів використовують як консервант:

 

Сіль в концентрації 5-6%

 

Оцет в концентрації 1-2,5%

 

Стерилізацію

 

Бланшування

 

Сіль + оцет

 

Питання 40.

100

Що є консервантом варення, джему?

 

Тривале уварювання

 

Вміст СРР не менше 68%

 

Герметичне укупорювання

 

Стерилізація

 

Вміст цукру 55%

 

 

Післязбиральна обробка, зберігання сировини технічних культур.

Збе­рігання і переробка цукрових буряків

Питання 41.

100

При переробці цукрових буряків, на вихід цукру негативно впливають:

 

Інвентарний цукор

 

Сахароза

 

Протопектин

 

Бетаїн

 

Амінокислоти

 

Білковий азот

 

Втрата тургору

Питання 42.

100

На збереженість коренеплодів цукрових буряків негативно впливають:

 

Активне вентилювання

 

Зів’янення коренеплодів

 

Обробіток вапном

 

Підвищення температури

 

Висока вологість повітря

 

Механічні пошкодження коренеплодів

 

Засмічення коренеплодів

Питання 43.

75

На бурякопунктах цукрових заводів буряки зберігають:

 

У стаціонарних сховищах

 

У високих кагатах з активним вентилюванням

 

У високих кагатах без активного вентилювання

 

У звичайних кагатах

 

В траншеях

 

В кагатах короткотермінового зберігання

Питання 44.

100

Фабричні цукрові буряки зберігаються при оптимальних режимах:

 

Температура, 0С

 

0-2

 

0+2

 

+2+5

 

+5+10

 

Відносна вологість повітря, %

 

60-75

 

75-85

 

85-95

 

Питання 45.

100

На кагатних полях цукрових заводів коренеплоди буряків накривають:

 

Землею

 

Матами

 

Еластичними панелями

 

Соломою

 

Жорсткими панелями

 

Очеретом

 

Пінопластом

 

 

Післязбиральна обробка льону-довгунця

Питання 46.

100

Компоненти лляного волокна, що позитивно впливають на його якість:

 

Целюлоза

 

Жир

 

Пектин

 

Геміцелюлоза

 

Лігнін

 

 

Питання 47.

100

Вкажіть льонотрести, що впливають на залікову масу:

 

Довжина стебел

 

Вологість

 

Колір волокна

 

Вміст домішок

 

Діаметр стебел

 

Вихід волокна

 

Питання 48.

100

Показники якості льонотрести, що впливають на її номер:

 

Вологість

 

Вихід волокна

 

Довжина стебел

 

Колір волокна

 

Засміченість

 

Міцність волокна

 

 

Післязбиральна обробка хмелю

Питання 49.

100

Збирання хмелю розпочинають при такому стані шишок:

 

Шишки стають більш щільними

 

Пелюстки щільно прилягають одна до одної

 

Технічної стиглості сягають 50%  шишок

 

Технічної стиглості сягають 7-5% шишок

 

Шишки набувають жовто-зеленого або золотисто-зеленого кольору

 

При побурінні шишок

 

При подрібненні шишок відчувається хмелевий аромат і липкість

 

Питання 50.

100

Хімічні сполуки шишок хмелю, що мають позитивне значення в пивоварінні:

 

Альфа-кислота

 

Бета-кислота

 

М’які альфа-смоли

 

М’які бета-смоли

 

Дубильні речовини

 

Ефір ні олії

 

Клітковина

 

Азотисті речовини

 

 

Питання 51.

100

До операції післязбиральної обробки шишок хмелю не належать:

 

Активне вентилювання

 

Охолодження в холодильнику

 

Сушіння атмосферним повітрям

 

Сушіння підігрітим повітрям

 

Кондиціювання

 

Щільне пресування

 

Сульфітація

 

 

 

Післязбиральна обробко тютюну, махорки

Питання 52.

100

Фізіологічні процеси, що змінюють листя тютюну, хімічний склад?

 

Ломка листа

 

Ферментація

 

В’ялення

 

Сушіння

 

Нанизування на шнури

 

Пакування

 

Сортування

 

Розрівнювання листа

 

Питання 53.

100

Які ознаки не є характерними при визначенні строку збирання тютюну

 

Збирають, коли листя стає щільним і хрумким

 

Листкова пластинка липка завдяки виділенню смол

 

Листя стають ледь жовтими

 

Черешок ламкий, при відламуванні хрустить

 

Технічна стиглість листків наступає неодночасно

 

Технічна стиглість рослин наступає не одночасно, збирання ведуть вибірково

 

Починають збирання з нижніх листків

 

За 2-3 дні до збирання роблять останнє пасинкування

 

Питання 54.

100

Особливості збирання махорки?

 

Збирають, коли листя стає щільним і хрупким

 

Листкова пластинка липка завдяки виділенню смол

 

Листя стають ледь жовтими

 

Черешок ламкий, при відламуванні хрустить

 

Технічна стиглість листків наступає неодночасно

 

Технічна стиглість рослин наступає не одночасно, збирання ведуть вибірково

 

Починають збирання з нижніх листків

 

За 2-3 дні до збирання роблять останнє пасинкування

 

Питання 55.

75

За якими показниками не оцінюють якість махоркової сировини:

 

Зрілість

 

Ярус ломки

 

Забарвлення

 

Ступінь пошкодження хворобами, шкідниками

 

Облиственність

 

Щільність листя

 

Механічні пошкодження, вид обробки

 

Вологість, засміченість

 

Питання 56.

75

Які показники позитивно впливають на збереженість тютюнової сировини

 

Вологість 16-19%

 

Вологість 30-40%

 

Відсортована та упакована в стос

 

Відсортована та упакована в тюки вологістю не більше 23%

 

Відповідного (світло-зелено-жовтого) забарвлення

 

Відсортовують і зв’язують у пучки по 7-8 кг

 

Питання 57.

75

Які показники якості позитивно впливають на збережіть махорко­вої сировини?

 

Вологість 16-19%

 

Вологість 30-40%

 

Відсортована та упакована в стос

 

Відсортована та упакована в тюки

 

Відповідного (світло-зелено-жовтого) забарвлення

 

Відсортовують і зв’язують у пучки по 7-8 кг

 

Зберігання кормів

Питання 58.

75

Поживна цінність трав’яного борошна характеризується показниками:

 

Колір і запах

 

Вологість

 

Масова частка сирого протеїну

 

Масова частка сирої клітковини

 

Масова концентрація каротину

 

Крупність розмелу

Питання 59.

100

Поживна цінність комбікормів характеризується показниками:

 

Запах і колір

 

Вологість

 

Вміст кормових одиниць

 

Вміст піску

 

Вміст сирого протеїну

 

Вміст перетравного протеїну

 

Крупність розмелу

 

Вміст сирої клітковини

 

Розмір гранул

 

Вміст каротину

Питання 60.

75

Які продукти не використовують для виробництва комбікормів?

 

Зерно

 

Олія

 

Трав’яне борошно

 

Цукор

 

Макуха, шрот

 

Ракушня

 

Кухонна сіль

 

Свіжий жом

Питання 61.

75

Які технологічні операції ш застосовують в процесі виготовлення комбікорму?

 

Очищення сировини

 

Гідро обробка зерні.

 

Дозування компонентів

 

Шліфування

 

Подрібнення

 

Гранулювання чи брикетування

Питання 62.

75

Умови сприятливі для зберігання комбікормів?

 

Температура до 100С

 

Температура до 200С

 

Температура до 300С

 

Відносна вологість повітря менше 65%

 

Відносна вологість повітря більше 60%

Питання 63.

100

Фактори, що сприяють збереженню каротину в трав’яному боро­шні?

 

Обробка борошна сантоніном

 

В трав’яне борошно сантоніну не добавляють

 

Зберігають трав’яне борошно при низьких температурах

 

Зберігають трав’яне борошно при високих температурах

 

Сховище стаціонарне з активним вентилюванням

 

Сховище затемнене

 

Відносна вологість не вище 65%

 

Відносна вологість в межах 75-80%

Питання 64.

100

Що є консервантом та за яким принципом відбувається консервування вітамінного трав’яного борошна?

 

Анабіозу

 

Ксероанабіозу

 

Вміст вологи до критичної

 

Наявність молочне її кислоти

 

Ценоанабіозу

 

Наявність оцтової кислоти

 

Наявність вуглекислого газу

Питання 65.

100

За яким принципом відбувається консервування та що є консервантом силосу?

 

Анабіозу

 

Ксероанабіозу

 

Вміст вологи до критичної

 

Наявність молочної кислоти

 

Ценоанабіозу

 

Наявність оцтової кислоти

 

Наявність вуглекислого газу

 

Питання 66.

100

За яким принципом відбувається консервування та що є консер­вантом сінажу?

 

Анибіозу

 

Ксероанабіозу

 

Вміст вологи до критичної

 

Наявність молочної кислоти

 

Ценоанабіозу

 

Наявність оцтової кислоти

 

Наївність вуглекислого газу

 

 Розрахункові завдання *

 

Задача 1.

Встановити, до якого класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 750, вологість, % — 17,5, зернова домішка, % — 6,0, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % — 1,0, масова частка білка, % — 13,5, масова частка сирої клейковини, % — 25,0, якість клейковини, група — І, число падін­ня, с — 210.

Задача 2.

Встановити, до якого класу відноситься зерно м’якої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: натура, г/л — 745, вологість, % — 15,0 зернова домішка, % — 8,5, смітна домішка, % — 2,0, масова частка білка, % — 12,5, масова частка сирої клейковини, % — 26,5, якість клейковини, група — II, число падіння, с — 182.

 

Задача 3.

Встановити, до якого класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці інших типів, % — 15, натура, г/л — 760, вологість, % — 16,5, скловидність, % — 65, зернова домішка, % — 8,4, смітна домішка, % — 2,5, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,4, масова частка білка, % — 16,2, число падіння, с — 245.

Задача 4.

Встановити, до якого класу відноситься зерно твердої пшениці, якщо воно має наступні показники якості: зерно пшениці інших типів, % — 8, натура, г/л — 748, вологість, % — 14,5, скловидність, % — 45, зернова домішка, % — 11,3, смітна домішка, % — 3,3, в т.ч. шкідлива домішка, % — 0,7, масова частка білка, % — 13,5, число падіння, с — 195.

Задача 5.

Проаналізувати результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно ячменю з якістю: вологість, % — 13,0, натура, г/л — 610, масова частка білка, % — 15, зернова домішка, % — 1,5, смітна домішка, % — 3, крупність, % — 90, здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 96, зараженість шкідниками, вид, ступінь — кліщ, ІІ.

 

Задача 6.

Проаналізувати результати аналізів і встановити, на які цілі може бути використане зерно ячменю з якістю: вологість, % — 14,5, натура, г/л — 585, масова частка білка, % — 10, зернова домішка, % — 3, смітна домішка, % — 1,5, крупність, % — 75, здатність до проростання, % — 95, життєздатність, % — 90, зараженість шкідниками, вид, ступінь — кліщ, II.

 

* Примітка: Студент повинен виконати по 2-3 завдання з кож­ного розділу за вибором

 

 

Кількісно-якісний облік зерна при зберіганні

 

Завдання 1.

Закладено на зберігання 70 000 кг сорго в тарі.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щоміся­чні зали­шки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Вересень

17000

14,8

1,0

 

 

 

 

Жовтень

21000

14,6

0,8

 

 

 

 

Листопад

32000

14,7

0,8

 

 

 

 

Листопад

32000

14,7

0,8

 

 

 

 

Лютий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15000

14,7

0,8

 

Березень

 

 

 

18000

14,7

1,0

 

Квітень

 

 

 

36800

14,3

0,8

 

 

70000

 

 

69800

 

 

 

 

 

Завдання 2.

Закладено на зберігання 80 000 кг жита насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, і кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва до­мішка, %

Серпень

50000

14,5

1,0

 

 

 

 

Вересень

20000

14,2

0,8

 

 

 

 

Жовтень

10000

14,0

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березень

 

 

 

30000

13,5

0,8

 

Квітень

 

 

 

20000

13,5

0,5

 

Травень

 

 

 

29000

14,0

0,5

 

 

80000

 

 

79000

 

 

 

 

 

Завдання 3.

Закладено на зберігання 60 000 кг пшениці насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

30000

14,5

1

 

 

 

 

Серпень

20000

14,2

0,8

 

 

 

 

Вересень

10000

14,0

0,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

20000

13,5

0,1

 

Квітень

 

 

 

15000

14,0

0,1

 

Травень

 

 

 

24400

14,0

0,1

 

 

60000

 

 

59400

 

 

 

 

 

Завдання 4.

Закладено на зберігання 45 000 кг гороху насипом.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

15000

16,8

1,5

 

 

 

 

Серпень

18000

16,0

1,5

 

 

 

 

Вересень

12000

16,5

1,5

 

 

 

 

Грудень

 

 

 

20000

16,3

1,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

15000

16.3

1,4

 

Лютий

 

 

 

5000

16,2

1,2

 

Березень

 

 

 

48300

16,2

1,2

 

 

45000

 

 

44830

 

 

 

 

 

Завдання 5.

Закладено на зберігання ї25 000 кг ячменю насипом.

Результати руху зерна її господарстві і його якість.

Місяць

 

 

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, кг

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Серпень

15000

14,3

1,7

 

 

 

 

Вересень

10000

14,2

1,3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий

 

 

 

5000

14,0

1,5

 

Березень

 

 

 

12000

14,0

1,4

 

Квітень

 

 

 

7870

14,1

1,4

 

 

25000

 

 

24870

 

 

 

 

 

Завдання 6.

Закладено на зберігання 2 000 ц пшениці в силосі елеватора.

Результати руху зерна в господарстві і його якість.

Місяць

Надходження

Витрати

Щомісячні залишки, кг

маса, ц

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

маса, ц

воло­гість, %

сміттєва домішка, %

Липень

545

16,2

2,0

 

 

 

 

Серпень

628

15,8

1,5

 

 

 

 

Жовтень

467

15,0

1,2

 

 

 

 

Листопад

360

14,5

0,8

 

 

 

 

Грудень

 

 

 

350

13,5

1,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

 

 

 

425

14,5

1,0

 

Лютий

 

 

 

480

14,2

1,0

 

Березень

 

 

 

500

13,5

0,6

 

Квітень

 

 

 

195

13,0

0,5

 

 

2000

 

 

1950

 

 

 

Примітка: пояснення до розрахункових завдань 1-10.

а) визначити втрати у масі зерна під час зберігання, що відбулися вна­слідок зміни вологості;

б) визначити втрати у масі зерна під час зберігання, що відбулися вна­слідок зміни вмісту смітних домішок;

в) визначити середній строк зберігай ія зерна та втрати у масі за весь період зберігання.

 

 

 

 Розрахунки по післязбиральному обробітку та активному

вентилюванні зерна

1. Вирахувати усушку зерна при умові:

3.1.1.

Початкова вологість, т — 19,

Кінцева вологість, % — 14

3.1.2.

Початкова вологість, т — 18,

Кінцева вологість, % — 13

3.1.3.

Початкова вологість, т — 20,

Кінцева вологість, % — 17

3.1.4.

Початкова вологість, т — 24,

Кінцева вологість, % — 15

3.1.5.

Початкова вологість, т — 16,

Кінцева вологість, % — 13

 

2. Вирахувати зміну маси зерна у звязку із зміною вологості:

1.2.1.

Кількість

зерна, т

100

Початкова

вологість, %

20

Кінцева

вологість, %

14

5.2.2.

Кількість

зерна, т

120

Початкова

вологість, %

18

Кінцева

вологість, %

14

1.2.3.

Кількість

зерна, т

150

Початкова

вологість, %

16

Кінцева

вологість, %

13

1.2.4.

Кількість

зерна, т

180

Початкова

вологість, %

12

Кінцева

вологість, %

15

5.2.5.

Кількість

зерна, т

200

Початкова

вологість, %

14

Кінцева

вологість, %

17

 

 

3. Вирахувати середній рівень сміттєвих домішок, якщо:

3.3.1.

Із 150 т зерна жита

50 т

мало домішок

1,0%

50 т

мало домішок

3,0%

50 т

мало домішок

2,7%

3.3.2.

Із 260 т пшениці

100 т

мало домішок

1,5%

100 т

мало домішок

2,0%

60 т

мало домішок

2,5%

3.3.3.

Із 200 т ячменю

70 т

мало домішок

1.0%

80 т

мало домішок

2,4%

50 т

мало домішок

1,8%

3.3.4.

Із 300 т зерна гороху

100 т

мало домішок

1,6%

100 т

мало домішок

2,0%

70 т

мало домішок

2,5%

30 т

мало домішок

3,1%

3.3.5

Із 500 т зерна вівса

200 т

мало домішок

1,0%

200 т

мало домішок

1,5%

100 т

мало домішок

2,0%

 

 

4. Вирахувати середній рівень вологості зерна, якщо:

3.4.1.

Із 100 т пшениці

50 т

мала вологість

12%

30 т

мала вологість

16%

20 т

мала вологість

14%

3.4.2.

Із 150 т пшениці

50 т

мала вологість

13%

50 т

мала вологість

15%

50 т

мала вологість

18%

3.4.3.

Із 200 т жита

70 т

мала вологість

10%

60 т

мала вологість

12,5%

70 т

мала вологість

15,5%

3.4.4.

Із 250 т ячменю

100 т

мала вологість

13,2%

100 т

мала вологість

14,0%

50 т

мала вологість

16,4%

3.4.5.

Із 300 т вівса

100 т

мала вологість

14,2%

120 т

мала вологість

13,8%

80 т

мала вологість

15,5%

 

 

5. Визначити можливість і доцільність проведення активного венти­лювання зерна при умові:

 

Температура по

сухому

термометру, 0С

Температура по

сухому

термометру, 0С

Температура

зерна, 0С

Вологість

зерна, %

3.5.1.

14

11

20

16

3.5.2.

30

24

26

15

3.5.3.

17

16

20

14

3.5.4.

18

16

19

15

3.5.5.

30

27

30

19

 

ВІДПОВІДЬ: можливо — неможливо, доцільно — недоцільно. Чому?

 

 

 

   Розрахунки по зберіганню соковитої продукції

1.  Вирахувати необхідну кількість буртів для зберігання 1000 т картоплі при умові:

Довжина бурта – 30 м;

Ширина — 2,5 м;

Заглиблення — 0,25 м;

Висота насипу — 1,5 м;

Об’ємна маса картоплі — 0,7 т/м3;

Припливно-витяжна вентиляція — 3 %.

2.  Вирахувати необхідну кількість траншей для зберігання 500 т моркви при умові:

Довжина траншеї — 20 м;

Ширина — 1,0 м;

Глибина -1,0 м;

Земляні перемички через кожні 4 м завширшки — 0,25 м;

Об’ємна маса моркви — 0,6 т/м3;

Припливно-витяжна вентиляція — 5 %

3.  Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення 40 буртів картоплі при умові:

Довжина бурта — 40 м;

Ширина — 2,5 м;

Ширина дороги — 6 м;

Ширина доріжки — 4 м;

резервна площа — 10 %

4. Вирахувати площу буртового майданчика для розміщення бу­ртів картоплі (задача 4.1.), траншей моркви (задача 4.2.) при умові:

Ширина дороги — 6 м;

Ширина доріжки — 4 м;

Резервна площа — 10 %

5.    Вирахувати  необхідну  кількість засіків  для зберігання 1000 т картоплі при умові:

Довжина засіка — 5 м;

Ширина — 4 м;

Висота насипу — 2,5 м;

Об’ємна маса картоплі — 0,65 т/м

6.  Вирахувати об’єм земляних робіт, що необхідно виконати при зберіганні картоплі і овочів в 50 буртах розміром:

Довжина бурта — 30 м;

Ширина — 2,5 м;

Заглиблення — 0,25 м;

Висота насипу — 1,5 м

 

 

 Природні втрати плодоовочевої продукції при зберіганні

1. Знайдіть природні втрати в 5000 т картоплі, яка зберігалася у буртах з 20 вересня по 1 квітня.

2. Знайдіть природні втрати в 50 т моркви, яка зберігалася у буртах з перешарованих піском із 10 жовтня по 20 січня.

3. Знайдіть природні втрати в 20 т столових буряків, які зберіга­лися у сховища без штучного охолодження з 15 квітня по 20 березня,

4. Знайдіть природні втрати в 50 т білоголової капусти, яка зберігалася у буртах з 1 листопада по 1 лютого.

5. Знайдіть природні втрати в 50 т зимових сортів яблук, які зберігалися у холодильнику з 1 листопада по 20 лютого.

6. Знайдіть природні втрати в 30 т цибулі-ріпки, яка зберігала­ся у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 10 вересня по 10 березня.

7. Знайдіть природні втрати в 150 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 5 вересня по 15 грудня.

8. Знайдіть природні втрати в 40 т буряків, які зберігалися у буртах з 1 жовтня по 1 березня.

9. Знайдіть природні втрати в 15 т часнику, який зберігався у стаціонарному сховищі без штучного охолодження з 1 вересня по 15 січня.

10. Знайдіть природні втрати в 1000 т картоплі, яка зберігалася у спеціалізованому сховищі з 10 жовтня по 15 березня.

 

 

 

 Розрахунки по кількості та якості льоносировини

1. Вирахувати залікову масу і визначити номер льонотрести при умові:

Вологість партії — 22,0

Засміченість — 7,0%                        

Вихід довгого волокна — 15,5%

Колір волокна — 2,7

Фізична маса партії — 200 т

2.    Визначити номер і залікову масу 85 т льонотрести якщо первинна маса 10 горсток була — 950 г, маса довгого волокна — 176 г, показник кольору — 3, вологість — 10%, засміченість — 9 %.

3.    Визначити номер льонотрести при умові: перероблено на СМТ-200 — 10 горсток загальною масою 2050 г і отримано 350 г довгого волокна середнім кольором — 3,4.

4.    Вирахувати залікову масу і визначити номер льонотрести при умові:

Вологість партії — 20 %

Засміченість — 4 %

Вихід довгого волокна — 18%

Колір волокна — 3,5

Фізична маса партії — 150 т