Технология производства плодов и ягод

Дисципліна:

Плодоводство

Спеціальність:

Агрономія

Семестр:

V, VI, VII, VIII

Підсумковий контроль:

Іспит (зимня сесія - VІІ), Державний іспит (літня сесія - VІІІ)

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

Назва розділу і теми

кількість годин

аудиторних

самостійна робота

 

Модуль 1

 

 

1.

Вступ.    Знайомство  з дисципліною

2

 

 

Розділ  1

 

 

2.

Біологічні  особливості та морфологічні ознаки плодових і ягідних культур

 

 

 

1.1.Біологічні  особливо-сті та виробнича характе-ристика плодових і ягідних культур.

2

2

 

1.2.Морфологичні ознаки плодових і ягідних  культур

4

2

 

1.3. Закономірності росту плодових і ягідних культур

2

2

 

1.4. Закономірності плодоношення

2

 

 

1.5. Вплив факторів зовнішнього середовища на плодові та ягідні культури

2

2

3.

Модуль 2

 

 

 

Технологія вирощування саджанців в плодовому розпліднику.

 

 

 

2.1.Способи розмноження плодових культур

2

2

 

2.2. Організація плодових розплідників і їх структура.

2

 

 

2.3. Підщепи  плодових порід.

4

2

 

2.4. Розмноження підщеп насінням

6

 

 

2.5.Технологія вирощування  насінних підщеп

2

2

 

2.6.Технологія  вирощування  клонових підщеп

8

 

 

2.7.Перше поле розсадника

8

2

 

2.8.Друге поле розсадника

2

 

 

2.9.Викопування,сорту-вання, зберігання і реалізація плодових саджанців

6

 

4.

Модуль 3

 

 

 

Технологія  закладання  саду і догляд за ним

 

 

 

3.1.Основні типи плодових насаджень

2

2

 

3.2. Вибір місця  та організація території

2

 

 

3.3. Технологія закладання плодового саду

8

 

 

Модуль 4

 

2

 

3.4.Догляд за молодим і плодоносним садом

2

 

 

3.5. Удобрення садів

2

 

 

3.6. Зрошення садів

2

 

 

Модуль 5

 

 

 

3.7. Обрізування плодових дерев

4

2

 

3.8. Формування крони плодових дерев

6

 

 

3.9.Обрізування зерняткових плодових дерев

2

2

 

3.10.Обрізування кісточкових порід

4

2

 

3.11.Догляд за штамбом, кроною та врожаєм

6

 

 

3.12. Збирання врожаю  в саду

6

2

 

3.13. Ремонт і реконструкція плодових насаджень

4

2

5.

Модуль 6

 

 

 

4. Ягідні культури

 

 

 

4.1.Культура суниці

4

1

 

4.2 Культура малини

4

 

 

4.3. Культура смородини та агрусу

4

 

 

4.4. Культура обліпихи та аронії

4

 

 

Модуль 7

 

 

 

6. Горіхоплідні  культури

 

 

 

6.1.Технологія вирощування горіхоплідних

2

2

 

7.Основи сортознавства

 

 

 

7.1.Основи сортознавства плодових і ягідних культур

2

 

 

7.2.Породно-сортове районування

 

 

 

8.Основи декоративного садівництва

18

2

 

8.1.Значення зелених насаджень та їх види

2

2

 

8.2.Влаштування газонів і квіткове оформлення.

2

2

 

8.3.Використання дерев і кущів для озеленення

4

2

 

Курсове проектування

2

 

 

РАЗОМ ГОДИН:

146

43

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Плодівництво та виноградарство з основами інтенсифікації під ред. Е.А. Верновського, - Київ, 1984.
  2. Плодівництво під ред.. А.О. Грицаємко, - К., 2004
  3. Плодові, ягідні культури і технологія їх вирощування під ред В.І. Якушева, - Львів, 1988
  4. Питомнік плодових і ягідних культур під. ред. А.Н. Татаринові, - К., 1988.
  5. Помологія Т. 1,2,3 Київ, 1991.
  6. Ягодные культуры, В.И. Копилов. Сімферополь, «Таврида», 1995.